Invatati copiii obiceiurile unei igiene sanatoase

Indata ce copiii incep sa mearga, vor deveni din ce in ce mai independenti. Copiii mici si prescolarii vor dori sa exploreze multe locuri si sa faca o gramada de lucruri de unii singuri iar in acest stadiu de dezvoltare al copiilor, parintii trebuie sa profite pentru a-i invata obiceiuri pentru obtinerea unei igiene sanatoase.

[ad]

Copiii vor invata cel mai bine sa aiba grija de ei imitandu-si parintii si adultii din preajma lor. Fiti un bun exemplu pentru copiii vostri avand grija de igiena personala practicand dumneavoastra insiva tot ceea ce ii invatati pe micuti. Discutati cu copiii despre germeni si rolul lor in imbolnavire si invatati-i masuri de prevenire a imbolnavirii.

Asa cum stim cu totii, cea mai buna metoda de indepartare a germenilor este spalatul pe maini cu sapun si apa in mod regulat. Invatati-i sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce s-au jucat afara, dupa ce au utilizat toaleta, inainte de masa si de cate ori se impune pe durata intregii zile. Incurajati copiii sa se spele si dupa ce au stranutat, au sters nasucul sau s-au jucat cu animalele. Douazeci de secunde se vor sapuni bine mainile, degetele, unghiile, si apoi se vor clati bine cu apa calduta, suficient pentru a indeparta orice urme de germeni.

Practicand aceste obiceiuri copiii vor incepe sa doreasca sa fie mereu curati si acest lucru va deveni un stil de viata. Un truc pentru a determina micutul sa doresca sa se spele pe maini este fredonarea unui cantecel ori de cate ori se va spala pe maini. Puteti sa cantati impreuna “Melc, melc codobelc” sau orice alt cantecel prefera copiii dumneavoastra.

Copiii mici si prescolari stropesc de obicei cu apa atunci cand fac baie. Daca insa veti adauga si cateva jucarii in cada, baia va fi si mai placuta iar dumneavostra veti avea timp suficient sa il spalati bine peste tot. Spaland si jucarioarele aveti chiar ocazia sa ii invatati pe copii cum se spala degetelele papusii, piciorusele catelului, urechiusele magarusului etc. Turnati putin sapun in palma micutului si incurajati-l sa se sapuneasca singur laudand fiecare reusita.

O igiena orala sanatoasa este si aceasta la fel de importanta. Invatati copiii sa se spele singuri pe dinti, aratati-le cum sa o faca spalandu-va alaturi de acesta aratandu-le cum sa intoarca periuta pentru a spala si dintisorii de sus, acordand spalatului pe dinti intre doua si trei minute. De obicei copiii se grabesc si doresc sa sara peste spalatul dintilor, dar o idee buna ar fi un ceas cu cronometru care sa se opreasca doar dupa trei minute. Astfel copiii isi vor crea un obicei din a peria dintii cat mai bine.

O alimentatie sanatoasa, practicarea de exercitii fizice, respectarea orelor de somn sunt de asemenea factori importanti pentru o igiena si o sanatate perfecta. Vorbiti copiilor despre cat de importanta este igiena si fiti un bun exemplu dumneavoastra insiva consumand legume si fructe la masa. Copiii vor imita adultii si astfel isi vor face un obicei din a se alimenta sanatos. Invatati copiii despre cat de benefic este sa ai o alimentatie cat mai variata si colorata. Daca refuza, incurajati copiii sa guste doar o data si felicitati-i imediat.

Stabiliti rutine zilnice pentru activitati ca spalatul pe maini si dinti, pregatirea inainte de culcare. Astfel copiii vor creste mai sanatosi si mai fericiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

16 + 9 =