Invatati copiii sa fie buni prieteni

In societatea de astazi, cu presiunea de grup si cu obstacolele pe care le intalnim la tot pasul, copiii vor descoperi devreme ca este greu sa-ti faci prieteni.

Trebuie sa incepem de timpuriu sa-i ghidam cum sa-si aleaga prietenii, cum sa se comporte cu ei, dar in acelasi timp cum sa fie la randul lor prietenul cuiva.

  • Fii un model pentru copiii tai – poarta-te bine cu prietenii tai, copiii sa vada
    [ad]

    acest lucru, intreaba-i ce parere au despre ei, da-le exemple pozitive, daca aduc argumente contrare, intreaba-i de ce, comunica cu ei mereu.

  • Invata copilul sa spuna “nu” atunci cand este necesar – copilul va intalni diverse situatii de hartuire sau obiceiuri rele, invata-l sa nu ia parte la ele, va fi greu, mai ales daca prietenii lui il indeamna, dar arata-i ca ei gresesc, trebuie sa se bazeze pe judecata limpede, sa deosebeasca binele de rau.
  • Ajutati-va copiii sa inteleaga regulile – fie ca sunt stabilite de parinti, profesori, diverse autoritati, traim intr-o societate cu reguli care trebuie respectate, impuneti limite, nu trebuie sa fim niste dictatori, dar nici foarte libertini.
  • Folositi joaca pentru a-i invata sa fie buni prieteni – folositi jucariile preferate pentru a le imprietenii, jucati cu copiii diverse roluri, arata-i cum se face cunostinta cu cineva, cum trebuie sa se poarte, invata-l sa daruiasca. In timpul liber iesiti cu ei in parcuri sa socializeze, copiii pot fi foarte rai unii cu ceilalti, iar daca este intr-o astfel de situatie, arata-i ca greseste, da-i exemplul contrar, daca el ar fi in locul celuilalt copil cum s-ar simti.
  • Discutati cu copiii – multi parinti sunt prea ocupati ca sa aiba discutii adevarate cu copiii, dar acestea pot avea loc si cand va uitati la televizor impreuna, intalniti destule scene de violenta despre care sa discutati, cereti-i parerea, vedeti cum gandeste.
  • Jucati jocuri de prietenie – gasiti pe internet o multime de jocuri de socializare, puneti-l in situatia de a alege un prieten, vedeti ce anume doreste de la o pietenie, multi raspund ca doresc sa se joace, intrebati-l in ce mod vrea sa se joace, de ce anume are nevoie. Puteti sa-i prezentati o situatie negativa si determinati-l sa o transforme in ceva pozitiv.

Nu uitati, copiii raman copii, iar daca intalniti semnale de pericol pentru ei , cum ar fi depresia, pierderea poftei de mancare, anxietatea, explozii de furie, ceva nu este in regula, incercati sa discutati, de mult ori ei sufera din cauze neintelese, poate chiar din lipsa de prieteni.

Niciodata nu e prea tarziu pentru a invata copilul sa aiba aptitudini sociale pozitive, calitatea de a fi un prieten bun se invata de copil, iar prieteniile adevarate dureaza intreaga viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twenty + 3 =