Invatati copiii sa fie iertatori!

Ai observat la copiii tai de cate ori se cearta cu prietenii cei mai buni, pentru ca a doua zi sa se joace ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic? Ei au aceasta putere de a ierta, fara a purta ranchiuna, de aceea noi trebuie sa le sadim in comportament acest obicei.

Copiii mici nu iarta constient, ei fac acest lucru din instinct, dar pe masura ce cresc incep sa poarte pica, sa fie orgoliosi, sa nu uite persoana care i-a suparat. Aici trebuie sa intervenim noi.

[ad]

Este foarte important mediul in care cresc si se dezvolta copiii nostri, daca acasa ii aud pe mama si pe tata ca discuta despre un vecin sau o ruda suparati, folosind cuvinte dure la adresa lor, la fel vor proceda si ei.

Iata cateva sfaturi cum poti sa-ti inveti copiii sa fie iertatori:

• Comunicati cu copiii si faceti-i constienti ca fiecare persoana poate avea puncte de vedere diferite fata de ei.

Nu de multe ori copiii se intorc acasa furiosi ca nu se inteleg cu colegii lor. Lasati-i sa-si verse naduful, chiar sa planga daca doresc, ascultati-i cu rabdare si intelegere, dupa care incepeti discutia adevarata. Incercati prin exemple sa-i faceti constienti ca oamenii sunt diferiti, de aceea au gandiri diferite si de aici opinii diferite. Folositi-i chiar pe ei in exemplele date, sunt foarte multe situatii in care nu sunt de acord cu voi, si totusi le respectati punctul de vedere.

• Fiti rabdatori

Daca copiii dumneavoastra au fost raniti de o persoana, nu incercati sa-i convingeti imediat ca trebuie sa ierte persoana respectiva. Lasati-i un timp pana cand sentimentele de durere se mai estompeaza, pe urma discutati. Iertarea nu este un semn ca trebuie sa trecem cu vederea peste rautatile altora, dar ne ajuta sufletul fiecaruia, il golim de durere si il umplem cu compasiune si bunatate, asta trebuie sa invete copiii nostri.

• Fii un model pentru copiii tai

Ce rost mai are sa ne invatam copiii despre iertare daca noi nu facem lucrul acesta. In cate familii nu participa copiii la certurile conjugale care se incheie cu zile intregi in care mama si tata nu-si mai vorbesc, sau asculta rautatile rostite la adresa altor persoane.

Incercati sa eliminati aceste certuri, sau macar nu discutati problemele in fata copiiilor, care pe langa alte sentimente il mai dezvolta si pe cel de vinovatie.

Invatati copiii sa ierte de la o varsta frageda, astfel ei vor creste frumos, curati la minte si la suflet, acest lucru ii va ajuta cel mai mult in viata.

Amintiti-le mereu de Dumnezeu care ne iarta in fiecare zi, educarea spirituala are si ea un rol deosebit in invatarea iertarii pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

18 − twelve =