Modalitati de a-i pedepsi pe adolescenti

Cei care au in viata lor parte de adolescenti, ba mai mult, sunt parinti ai acestora, cu siguranta ca au parte de multe obstacole. Nu este deloc usor sa ajungi in aceasta etapa alaturi de copilul tau, si sa iti dai seama ca nici o regula nu mai este respectata.  Bineinteles, cand acesti adolescenti gresesc si nu mai asculta de parinti, intervine pedeapsa acestora. Care pedepse sunt eficiente si care nu sunt deloc eficiente asupra unor adolescenti? Cand este momentul potrivit pentru a-I pedepsi si cand nu? Toate aceste intrebari au raspunsuri, si vom incerca sa aflam cele mai bune solutii, cand avem parte de neintelegeri intre parinti si adolescenti.

Cu totii stim ca atunci cand copiii devin adolescenti, influentele pe care prietenii le au asupra lor sunt mult mai mari decat ale parintilor. De aceea, specialistii recomanda intr-un fel ca parintii sa incerce sa se apropie de prietenii copiilor lor, sa incerce sa construiasca o relatie cu acestia. In acelasi timp, stiind ca pentru adolescenti prietenii sunt atat de importanti in viata lor, o pedeapsa potrivita ar fi tocmai ruperea legaturii cu acestia. In cazul in care doresti sa il pedepsesti pe copilul tau, si el sa invete ceva din aceasta,  trebuie sa stii ce pedeapsa il va redresa. Pentru adolescenti, este important sa fie pedepsiti doar atunci cand merita. Exista si parinti care din orice motive, aplica pedepse destul de dure, dar care, din pacate, doar inrautatesc situatia. Insa este foarte important sa tinem cont de situatii si circumstante, si in functie de acestea sa aplicam pedepsele. Ca si adolescenti, ei trebuie sa inteleaga care sunt consecintele faptelor lor sis a accepte pedepsele, daca sunt meritate. Mai mult decat atat, pentru ca acesti adolescenti sa inteleaga ce inseamna de fapt pedeapsa, trebuie sa existe niste reguli stabilite. Daca nu exista reguli, dar ei sunt pedepsiti,  va fi mult mai greu pentru parinti sa vina cu explicatii logice, natural, normale.

Daca alegeti sa ii pedepsiti pe adolescenti, psihologii spun ca daca exista un fel de “rascumparare”, disciplinarea acestora poate sa fie mai usoara. Ei trebuie motivati sa incerce sa respecte regulile, sa incerca sa asculte de parinti. Stim cu totii ca traim intr-o lume in care este greu sa fii adolescent. De aceea, atat de multi adolescenti au problem cu parintii, si nu gasesc nici o cale de a se intelege si de a comunica. Influentele negative sunt parca mai multe ca niciodata, iar cele pozitive parca sunt pe cale de disparitie. Tocmai de aceea, rolul parintilor este mai important ca niciodata. Parintii trebuie sa gaseasca modalitati prin care sa se apropie de adolescenti, prin orice mijloace. Incercati sa-i si intelegeti, incercati si sa le explicate ce este bine si ce este rau, si mai mult decat orice, cautati sa ramaneti uniti. Puneti dragostea de familie mai presusu de orice!

 

 

2 comentarii la „Modalitati de a-i pedepsi pe adolescenti

  1. Este extrem de greu cu fiecare adolescent. Oricat de mult as incerca sa ii explic frumos, crede ca totul este impotriva lui si eu sunt inamica numarul 1 din lume. De perioada acesta ma temeam cel mai mult, insa voi incerca atunci sa comunic mai mult si cu prietenii lui si sa vorbesc mai mult cu Andrei. Multumesc mult de sfaturi.

  2. Sincer perioada asta de adolescenta pentru copii e foarte greu , in primul rand pentru parinti , ei cred ca nu ii mai intelege nimeni si nu ii suporta . Problema este in crestere pana la varsta adolescentei asa cred eu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

two × two =