FamilieParinti

Relatie reusita cu copilul nostru

Ideile din acest articol pot sa nu se potriveasca in toate cazurile, insa cu totii trebuie sa depunem eforturi pentru a avea o relatie reusita cu copilul nostru. Am auzit spunandu-se odata ca nu e bine sa iti saruti copilul, numai in somn. Adica sa nu devii prea prieten cu el, astfel incat atunci cand iti impui punctul de vedere ca parinte, copilul sa inteleaga ca nu glumesti si ca trebuie sa indeplineasca intocmai cerinta. Avand un fel de teama de parinte, copilul nostru va asculta „ca la armata” ordinele. Tehnica cea mai reusita in educarea copilului este sa fii un parinte strict si dur. Dar oare sa fie asta cea mai buna metoda in disciplinarea copilul nostru?

[ad]

Probabil aceasta metoda a functionat cu mult timp in urma, insa eu sunt de parere ca nu se aplica si astazi, nici pe vremea cand eram noi copii la casa parintilor nostri nu se aplica acesta regula. Uneori copilul isi face greu prieteni in afara locuintei. Prima oara copilul isi va face prieteni chiar din randul fratilor sai. Daca e singur la parinti, cel mai probabil ca isi va face prieteni foarte aproape de casa, gradinita, vecini.

Inca din copilarie si adolescenta invatam cum sa interactionam cu ceilalti si cum sa legam prietenii, insa parintii vor reprezenta pentru copilul lor prima relatie de prietenie. Daca parintii se manifesta cu caldura si bunatate, tot asa se va comporta si copilul nostru in relatia cu alti copii, asa cum sunt tratati in familie tot asa isi vor trata si ei la randul lor viitorii prieteni. Daca un parinte alege sa fie dur si sever cu copilul sau doar pentru ca are in minte un mod de educare, copilul nu stie si nici nu va intelege acest lucru. Copilul va avea tendinta sa imite comportamentul si la sfarsit putem fi de acord cu proverbul: „Aschia nu sare departe de trunchi.”

Pentru o relatie reusita cu copilul , va trebui sa il invatam cum sa comunice cu noi, cum sa isi exprime dorintele si cum sa se comporte intr-o relatie de prietenie. Indiferent ce varsta are copilul, comunicarea va ajuta la intarirea relatiei dintre cei doi, copilul va capata mai multa incredere in el si in oameni in general si relatiile de prietenie se vor stabili mai usor. Este foarte indicat ca mama sa discute cu fiica sa ca si cu o prietena, acelasi lucru un tata cu fiul sau, la randul lor copiii capatand incredere si simtind ca parintele ii este prieten, isi vor deschide mai usor inima in fata acestuia si vor avea curajul sa isi impartaseasca temerile, problemele sau orice altceva va considera necesar. In acest mod, vom putea sa cunoastem mai bine copilul si relatia cu acesta va fi mult imbunatatita.

Copilul ar fi bine sa fie invatat de mic faptul ca prietenii adevarati sunt foarte pretiosi si ca nu toti amicii sunt si prieteni adevarati, ca in proverbul: „Prietenul la nevoie se cunoaste.” Desi pare ca este prea mic si nu va intelege acest lucru aveti incredere in copilul dumnevoastra, ca inca la o varsta frageda, chiar daca nu reusesc sa exprime clar ceea ce inteleg, toate invataturile parintilor le vor ramane in minte, si le vor fi utile atunci cand va sosi momentul potrivit.

Ganditi-va ca vremurile sunt intr-o continua schimbare si ca uneori ceea ce era valabil pentru bunicii nostri nu se poate aplica si pentru noi sau copilul nostru. Asa ca incercati sa tineti pasul cu vremurile acestea cand copiii nostri au inca de mici acces la tot felul de informatii care mai demult pareau chiar imposibil de imaginat.

Tratati copilul ca pe un adult in miniatura si ganditi-va la el ca la un prieten mai mic, astfel il veti apropia mai mult iar increderea va fi reciproca. Copilul va invata foarte repede ca felul in care se comporta este important ca el sa aiba o relatie buna cu parintele sau, care i-a devenit si prieten.

Deci sa nu ne fie teama ca vom pierde din autoritate daca copilul nostru ne devine prieten, nu. Copilul nostru, copilul zilelor noastre este un copil inteligent, si intelege mai mult decat intelegeam noi la aceeasi varsta. Aveti incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + five =