Tulburarile de comportament la copii

Tulburarile de comportament la copii sunt un set de probleme emotionale si comportamentale cu care se confrunta copiii si adolescentii.

Tulburarile de comportament la copii pot avea implicatii grave asupra vietii copiilor, daca nu sunt observate si controlate din timp.

[ad]

Exista mai multi factori care contribuie la dezvoltarea sanatoasa fizica si mentala a copiilor: educatia parentala, societatea, scolarizarea, sunt unii din factorii care joaca un rol vital. Daca ceva nu merge bine in perioada dezvoltarii timpurii a copilului, poate conduce la efecte de durata asupra psihicului, tulburarile de comportament la copii decurg astfel dintr-o educatie nesanatoasa.

Ce sunt tulburarile de comportament la copii?

Tulburarile de comportament la copii, numite si “tulburari de comportament perturbator”, se refera la copiii cu probleme sociale, acestia incalca legile si se comporta intr-o maniera anti-sociala. Aceasta conditie afecteaza mai ales copiii cu varsta cuprinsa intre 9-17 ani, baietii sunt mai susceptibili de a suferi de aceasta tulburare decat fetele, iar mediul urban este mai daunator decat cel rural.

Tulburarile de comportament la copii se pot identifica numai daca acestia sufera de simtome mai mult de 6 luni.

Ce determina tulburarile de comportament la copii?

Desi tulburarile de comportament la copii apar la o categorie mai mare de varsta, semnele pot apare inca din primele luni de viata, daca bebelusii sunt foarte agresivi, pot fi primele semnale. Daca copii sufera de diverse traume si abzuri fizice in primii ani de viata, au toate sansele sa devine niste batausi si sa nu se adapteze din punct de vedere social.

O alta cauza care poate determina tulburari de comportament la copii, ar fi starea de sanatate a parintilor, daca copiii provin din parinti cu tulburari mintale, au toate sansele sa prezinte tulburari de comportament.

Alte cauze care provoaca tulburarile de comportament la copii ar putea fi: discordie intre parinti, separarea parintilor, respingerea materna, institutionalizarea copiilor, lipsa de atentie si ingrijire adecvata in copilarie, familii numeroase, parinti alcoolici, saracia.

Cum se manifesta tulburarile de comportament la copii?

In primul rand copiii care sufera de tulburari de comportament, au probleme cu legea, ei nu se pot supune nici unor reguli, indiferent ca este la scoala, sau in societate, incep cu furturi marunte de prin magazine, savarsesc pagube materiale, devin agresivi fizic, de cele mai multe ori cad victime unor vicii ca alcoolul, tutunul, drogurile, nu se pot integra in societate, nu-si pot face prieteni, incep viata sexuala de timpuriu, ceea ce duce la diferite boli cu transmitere sexuala.

Cum se pot trata tulburarile de comportament la copii?

Din pacate, tulburarile de comportament la copii sunt foarte dificil de tratat, dar exista diferite grupuri de sprijin si servicii care vin in ajutorul parintilor.

Cea mai importanta metoda este consilierea psihologica, atat a copilului cat si a parintilor, parintii sunt invatati cum sa-si ajute copilul, cum sa-l determine sa inceapa o viata normala in societate, cum sa-i urmareasca comportamentul, ce metode sa foloseasca atunci cand copilul are probleme cu legea.

Din pacate, tulburarile de comportament la copii sunt tot mai des intalnite in societate, este foarte important sa observam primele semne si sa apelam inca de la inceput la ajutorul unui psiholog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × 2 =