Violenta in familie – spune-i STOP!

Violenta in familie inseamna orice act de vatamare fizica sau emotionala indreptat impotriva unui membru din familie.

De cele mai multe ori violenta in familie este indreptata impotriva mamei, fie ca este vorba de abuz emotional, constand in intimidare, jignirea persoanei, refuzul financiar, indepartarea de prieteni, sau de abuz fizic.

[ad]

Dragi mamici, daca aveti probleme cu violenta in familie, indiferent de ce natura, cereti ajutorul, nu va lasati ranite de furia celui cu care locuiti, mai ales daca aveti copii, sunteti raspunzatoare pentru ei, nu-i lasati sa duca o viata de chin.

De cele mai multe ori mamelor le este rusine sa vorbeasca despre violenta in familie, fie de frica sotului, fie de gura lumii, dar daca ele nu isi spun problemele nu pot fi ajutate. Nu este o rusine sa vorbiti, nu este vina dumneavoastra, chiar daca uneori gresim, nu ne corectam prin pumni sau prin vorbe urate.

Spuneti “stop” cand e vorba de violenta in familie, stim ca sperati sa fie pentru ultima data, sotul si-a cerut iertare, dar oare pana cand? Pana ia din nou salariul sau pana cand gelozia il cuprinde, cand va vede mai aranjata, cu toate ca v-ati facut frumoasa pentru el?

Nu va lasati amagite, daca a inceput cu vorbe urate si poate cu palmi, o va face din nou. O solutie care va poate aduce linistea in familie este ajutorul unui psiholog, dar asta inseamna ca partenerul sa fie de acord cu consilierea.

Violenta in familie poate fi indreptata si impotriva tatalui, dar mai ales impotriva copiilor, care pot fi abuzati emotional, dar mai ales fizic si sexual. Sunt tot mai multe cazuri de abuz sexual indreptate impotriva copiilor, act savarsit de unii membrii din familie, nu ramaneti ignoranti si reclamati imediat aceasta situatie. Sunt familii in care mama refuza sa creada ca se poate intampla asa ceva, sau nu-l crede pe copil, sau nu stie pentru ca, copilul este prea rusinat sa spuna, dar la orice semn care va da de gandit, nu ezitati si cereti ajutorul.

Copiii care cresc insotiti de violenta in familie devin niste singuratici, sunt copii introvertiti, speriati, care vor ramane afectati pentru intreaga viata. Mama care este batuta frecvent nu se mai poat ingriji de nevoile copilului, acesta este neglijat de ambii parinti, si nu rare sunt cazurile cand copiii pleaca de acasa sau chiar se sinucid.

Copiii cu probleme in familie, sunt usor de recunoscut, nu sunt dezvoltati fizic suficient, au probleme la scoala de comportament, cat si de acumulare a informatiilor, au probleme psihologice, neincrederea in sine, depresie, stare de anexietate, atunci cand se joaca aleg sa fie personajul negativ.

Pentru toti cei care sufera abuzuri si violenta in familie, nu ezitati sa cereti ajutorul, cel mai usor este sa sunati la politie, care va vor arata pasii pe care sa-i urmati, va pot indruma spre diferite adaposturi pentru mame si copii sau apelati la asociatii care se ocupa cu probleme de violenta in familie, si ce este mai important nu refuzati consilierea psihologica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × 5 =