Fără categorieParinti

Piercing – care sunt riscurile? Sfaturi pentru parinti si adolescenti

Tot mai in voga astazi in randul tinerilor sunt piercing-urile, spre supararea unora dintre parinti. 14-15 ani este varsta la care adolescentii isi doresc sa fie unici, sa fie remarcati, sa iasa din anonimat si atunci se folosesc de toate mijloacele pe care le au la indemana ca sa o faca.

Unii se fac Emo (vezi articolul Copiii Emo – neintelesi si tristi), altii isi pun pierce-uri, insa toti isi doresc acelasi lucru: sa fie remarcati! de cei din jur sau de parinti.

[ad]

Perioada in care ei recurg la aceste metode nu este una de neglijat, dimpotriva, este perioada in care noi ca si parinti trebuie sa le fim alaturi, sa incercam sa-i intelegem si sa-i ajutam sa ia decizii bune.

Daca adolescentul tau isi doreste piercing ar trebui sa il ajuti sa inteleaga la ce riscuri se expune, pe langa faptul ca multi (poate mai putin colegii si grupul lui de prieteni) il vor judeca pentru alegerea facuta.

Riscuri reale ale piercing-ului, pe care voi ca si parinti trebuie sa le cunoasteti si sa le faceti cunoscute adolecentilor vostri:

  1. Infectiile – in cazul in care apare o infectie a piercing-ului, fara o ingrijire adecvata aceasta poate degenera si riscul cel mare poate fi o septicemie.
  2. Reactii alergice – unele persoane sunt sensibile la anumite metale si descopera acest lucru doar dupa ce si-au pus pierce. Riscul unei reactii alergice poate conduce la eruptii cutanate, umflaturi, dificultati in respiratie.
  3. Deteriorarea nervului – daca un pierce nu este plasat cu grija, poate fi impins prin intermediul unui nerv, il poate deteriora si poate provoca distrugerea zonei care-l inconjoara facand-o total insensibila.
  4. Sangerare excesiva – daca pierce-ul atinge un vas de sange aceasta poate provoca o sangereare excesiva. In unele cazuri doar in camera de garda va putea fi oprita sangerarea prin cauterizare.
  5. Riscul de contaminare incrucisata – ca si parinti trebuie sa stiti ca adolescentul poate fi contaminat cu diferiti virusi cum ar fi Hepatita, virusul HIV, sau alt virus care se transmite in contact cu sangele, daca se folosesc ace sterilizate in mod necorespunzator.
  6. Riscuri dentare – exista mai multe probleme care pot aparea de la piercing oral: dinti ciobiti, deteriorarea smaltului dintilor, a gingiilor. Deasemenea poate exista riscul inhalarii unei bucati mici din metal, infectii si umflarea limbii sau a buzelor.

Pe langa durerea suportata de adolescent si costul suportat de parinti, riscurile enumerate mai sus nu ar trebui neglijate. Noi ca si parinti putem ajuta copilul in luarea unei decizii bune, asta in cazul in care relatia dintre parinti si copil este una buna, altfel anturajul va influenta major actiunile adolescentului.

Cu cat mai mult va implicati ca si parinti in viata de zi cu zi, in perioada in care inca copilul este mic, cu atat mai bine veti comunica atunci cand el va fi adolescent. Chiar daca perioadele de rebeliune vor aparea in viata lui sau a ei, totusi educatia buna data de parinti pana in acel moment cu siguranta va avea macar un minim impact in viata adolescentului.

Un ultim sfat: parinti, fiti buni prieteni ai copiilor vostri, iesiti impreuna, distrati-va impreuna, nu va folositi de autoritatea voastra de parinti doar atunci cand ei incearca o schimbare de look radicala, pentru ca nu veti avea castig de cauza, dimpotriva ii veti indeparta si mai mult de langa voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − seven =