Fără categorie

Prima vizita la psiholog a copilului

Exista momente in care o vizita la psiholog ar fi singura solutie, pentru unii copii. In aceste cazuri, este bine sa stim care sunt pasii ce trebuie urmati. Parintii au un rol foarte important cand discutam despre aceste probleme delicate. Daca ajungi in situatia in care copilul tau are nevoie de o vizita la psiholog, trebuie sa intelegi ca este un aspect normal, de care nimeni nu trebuie sa se rusineze. Este de asemenea important ca parintii sa fie in stare sa ofere copiilor informatiile de care acestia au nevoie, pentru o buna colaborare a psihologului cu acestia, la prima intalnire.

Pentru ca vizita la psiholog sa se desfasoare normal si fara probleme, copii trebuie sa stie unde merg, care sunt motivele pentru care este bine sa faca acest lucru, si mai ales, trebuie sa stie ca nimic rau sau dureros nu se va intampla.  Cu siguranta copilului i se vor cere unele informatii, probabil va fi supus unor activitati dar specifice varstei sale, asadar nimic de care ar trebui sa-i fie teama.  Pentru prima vizita la psiholog, recomandam prezenta ambilor parinti. Cu siguranta lucrurile vor evolua mult mai bine, copilul va fi mult mai comunicativ, si se va obisnui cu psihologul. La urmatoarea intalnire, chiar daca parintii il vor lasa singur, deja acestia nu vor mai fi chiar doi straini. Parintii trebuie sa fie alaturi de copii lor in orice situatii, si in mod special, cand vine vorba despre psiholog. Vizita la psiholog nu va fi usoara nici pentru parinti. Cu siguranta veti fi luati la intrebari, in legatura cu multe detalii despre copilul dumneavoastra, si, spre binele lui, trebuie sa fiti in stare sa oferiti aceste informatii. Ceea ce veti spune va fi folosit in metodele alese de psiholog pentru tratament, deci sunt de o importanta majora.

Se intampla ca de foarte multe ori, o vizita la psiholog sa ii faca pe parinti sa se simta poate jenati. Din ce cauza? Adevarul este ca de foarte multe ori se intampla ca un copil sa aiba comportamente si stari diferite de a altor copii, ca urmare a lipsei de educatie nepotrivita sau a unor relatii inadecvate cu parintii. In astfel de situatii, parintii nu trebuie sa se simta ciudat. Este dimpotriva un lucru pozitiv, deoarece astfel puteti fi constientizati de unele mecanisme ce va pot fi folositoare. Daca aceste informatii va sunt aduse la cunostinta, puteti adopta unele metode care sa va ajute in rezolvarea problemelor existente, in relatia parinte-copil. Vizita la psiholog are un rol deosebit de important, asadar trebuie tratata ca atare! Sunt lucruri care ne pot influenta si schimba copii in bine, sunt aspecte care le pot oferi o sanatate si incredere mai puternica, sunt lucruri care ii pot zidi, atat pe ei, cat sip e noi, ca parinti. Cu cat vom trata mai serios aceasta problema, cu atat mai repede se va imbunatatii situatia.

 

 

3 comentarii la “Prima vizita la psiholog a copilului

  1. Din pacate multi parinti nu inteleg cat de important este ca prichindelul sa fie dus la psiholog din timp. Important este ca sa fie gasit o solutie in cel mai scurt timp posibil.

  2. pe mine nu m-au dus niciodata parintii la psiholog si sincer nici nu cred ca e nevoie daca stii sa comunici cu copii tai… comunicare in familie e foarte importanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + sixteen =