Cum pregatesti un copil sa traiasca in colectivitate

colectivitateExista copii pe care termenul de colectivitate ii sperie. Bineinteles, nu neaparat termenul acesta – deoarece multi dintre ei nu stiu ce inseamna, insa colectivitatea in sine poate fi o amenintare. Stim cu totii ca majoritatea copiilor plang atunci cand e momentul sa inceapa aceasta etapa a vietii lor, gradinita. Nu este usor sa intri in colectivitate, si de aceea cred ca este important sa fim informati si cu privire la acest subiect.  In mare masura, reactia pe care copii o au in prima zi de gradinita depinde de parinti, si de cum ii pregatim pentru aceasta zi.

Care ar fi pasii pe care trebuie sa ii urmam, pentru o buna integrare in colectivitate a copilului nostru? Fie ca este vorba de gradinita sau de cresa, este importanta tatonarea locului. Daca te-ai hotarat deja la ce gradinita doresti sa iti dai copilul, ai putea incepe sa ii faci cateva vizite, pentru a cunoaste acea colectivitate. Pentru inceput te poti plimba cu micutul tau prin zona acelei gradinite, puteti sa va uitati la copii cum se joaca, mai apoi puteti chiar sa va apropiati si sa intrati inauntru. Cred ca este foarte important ca un copil sa fie familiarizat cat de cat cu acea colectivitate in care va intra si el. Daca luati aceasta decizie, va asigur ca lucrurile vor evolua mai usor. Mergand mai departe, cand un copil urmeaza sa intre intr-o astfel de colectivitate, cu siguranta va fi nevoie de cateva cumparaturi. Specialistii ne sugereaza sa facem lista de cumparaturi alaturi de copii, ba chiar mai mult, sa le cerem si lor opinia cu privire la produsele alese. Dupa ce lista este finalizata, urmeaza cumparaturile propriu zise la care este bine sa participie si copilul. Daca aveti un copil intelegator si cuminte, cred ca aceasta actiune nu va necesita prea mult efort.

Cred ca mai important decat orice, atunci cand un copil intra intr-o colectivitate ar fi bine sa fie cat de cat obisnuit cu programul si activitatile de acolo. Tot specialistii ne sugereaza ca ar fi foarte bine ca inainte de a incepe gradinita cu 3,4 saptamani, sa incercam sa ne formam un program asemanator cu cel pe care copilul il va urma. Ar fi bine sa trezim copilul la o ora apropiata de cea la care se va trezi cand va merge la gradinita, si sa incercam sa ne cream un program de colorat, citit povesti, joaca, dormit de amiaza, etc.

Chiar daca din pacate foarte multi parinti considera ca in general, astfel de institutii sunt responsabile cu educarea copiilor, dati-mi voie sa va spun ca nu este tocmai asa. Integrarea in colectivitate depinde foarte mult de parinti si de cat de mult s-au ocupat acestia de problema. Pana la urma, noua ne usuram munca. Exista copii care plang saptamani intregi, in fiecare dimineata, atunci cand ii duci la gradinita. Daca ne ocupam din timp de aceasta problema, am putea evita astfel de situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

7 − seven =