Adolescenti pe post de bona (baby-sitter)

Majoritatea oamenilor cred ca a fi bona sau baby-sitter este o joaca si ca aceasta inseamna doar un mijloc de a face bani in plus la sfarsit de saptamana si ca nu exista nici o anumita abilitate sau talent de care sa ai nevoie. O bona nu trebuie doar sa aiba peste doisprezece ani  si sa fie suficient de responsabila pentru a duce copiii la culcare la ora potrivita. Desigur, aceste elemente sunt importante, dar pentru a fi o bona apreciata trebuie sa ai mult mai mult de atat, deoarece o bona va fi implicata intr-o parte importanta a dezvoltarii copilului. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care copilul petrece cu o bona o anumita perioada de timp (de exemplu perioada verii). Daca o bona nu se implica ci lasa copiii sa stea la televizor  sau jocuri video, atunci acei copii vor fi privati de un timp de invatare foarte valoros pentru ei.

[ad]

Aceasta nu inseamna ca o bona ar trebui sa creeze planuri de lectii, ci mai degraba o bona ar trebui sa fie dispusa sa-i scoata din casa, la piscina, in parc, o plimbare cu bicicleta, sau doar in curte, sa construiasca impreuna, sa deseneze, scrie, citeasca etc.  Acest lucru este valabil si pentru bona care are in ingrijire copilul pe tot parcursul anului, dar si pentru bona de vacanta. Pentru copil acest lucru este o oportunitate de a invata despre lume si de a invata cum sa interactioneze cu ceilalti.

In cazul in care nu puteti iesi afara dintr-un anumit motiv, sau nu aveti idei de petrecere a timpului, apelati la „sacul bonei”.  Ce este sacul bonei?  Un sac de bona este ceva magic, fascinant pentru copii. Sacul poate contine: mici jocuri de construit, puzzle-uri, un iPod cu muzica pentru copii, carticele cu animale corespunzatoare varstei. Daca aveti grija de un baietel, puneti cateva masini si camioane, sau daca e o fetita atunci o cutiuta de bijuterii din plastic ar fi alegerea ideala. Amintiti-va sa rotiti aceste jucarii, astfel incat copiii sa nu se plictiseasca atunci cand vor scotoci in sac.

O alta metoda de a petrece timpul cu cel mic este pictarea unui tricou mai vechi (de culoare deschisa, alb, galben) cu vopsea speciala pentru copii non-toxica, de exemplu Melissa&Doug – Vopsea pentru pictura cu degetele sau puteti sa optati pentru SIO – 2 COLOR PLUS  – pasta pentru modelaj cu uscare in aer liber, fabricata din argila naturala, sau puteti incerca o pictura pe fata cu produsele Grimmas, non-toxice si antialergice.

Iesirea in parc este o modalitate buna de a va juca de-a comoara ascunsa, ingropand un obiect intr-un loc in nisip, sau puteti sa construiti aripi de fluturi, buburuza si sa va prefaceti ca sburati cu ele, sunt foarte multe jocuri educative si distractive la care se poate gandi o bona, ideea este sa va simtiti bine, iar timpul petrecut impreuna va fi unul de calitate.
Adolescentii pot citi si articolele “Sugestii loc de munca de vara pentru elevi” si ”Idei de locuri de munca pentru adolescenti de 15 ani”.

14 comentarii la „Adolescenti pe post de bona (baby-sitter)

  1. nici eu nu mi-as lasa copilul pe mana unei adolescente.lumea nu mai este ca si acum cativa ani.sa zicem ca o femeie in toata firea ar putea sa aiba grija de un copil , dar o pustana ce se crede matura , orbita sa faca primii ei bani , nu cred ca ar fi tocmai potrivita pentru un post de bona.

    1. Uite de fraze de genul asta m-am oprit si eu cand am vrut sa fac asta. Nu stiu de ce nu ar vrea mamele care sunt ocupate sa-si lase copiii cu o tanara de peste 17 ani. Nu zic sa aiba 15, ca nici de ea nu poate avea grija, dar deja la 17 ani unele au abilitati de comunicare foarte bune si chiar indragesc copiii. Spre deosebire de cazurile pe care le-ati mai avzut la televizor, cand o femeie in toata firea care n-a muncit toata viata a furat bani din casa in timpo ce se ingrijea de un bebelus. Nu e ciudat faptul ca pana la varsta aia nu a avut de munca?

      Plus ca tinerele pot avea mult mai multa ingaduinta si rabdare cu cei mici si excludeti din start problema cu admonestarea fizica. Nu cerd ca o fata la liceu ar avea curajul si cruzimea de a da intr-un copil mic.

  2. E o resposabilitate foarte mare sa-si lasi copilul pe maina altcuiva, mai ales fiind vorba de un adolescent neexperimentat. Probabil ca prea putine mame ar opta pt o astfel de bona. E mai indicata bunica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

15 + 3 =