Ingrijirea copiluluiParintiSanatate

Arsurile – primul ajutor pentru copilul tau

Cei mai multi dintre noi am experimentat arsuri diferite in viata. Chiar daca unele au fost superficiale (cum ar fi arsurile cauzate de soare), sau altele mult mai grave (arsurile cauzate de foc sau lichide fierbinti), arsura este dureroasa. Pentru copilul tau arsurile pot fi mult mai dureroase decat pentru noi adultii si in acelasi timp mult mai periculoase.

Iata mai jos cateva sfaturi in privinta acordarii primului ajutor pentru copilul tau in cazul arsurilor:

[ad]

Raciti arsura

Cand avem de-a face cu arsuri pe pielea delicata a copiilor, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa indepartati ceea ce a cauzat arsura sau sa mutati copilul din locul unde s-a ars. Problema este ca arsura se poate extinde, iar pielea care inconjoara zona arsa va fi afectata, asa ca urmatorul lucru pe care il aveti de facut este sa raciti zona arsa.

Cea mai buna modalitate pentru a face acest lucru este sa introduceti zona arsa in apa pentru cel putin 10 minute. Daca arsura este pe o zona a corpului cum ar fi pe piept sau spate, este indicat sa puneti copilul in apa.

Dar aveti mare grija, nu lasati prea mult copilul in apa pentru ca se poate produce hipotermie. Bebelusilor li se poate intampla asta deaorece ei resimt mult mai puternic arsurile. Uscati copilul cu un prosop.

Acoperiti arsura

Dupa ce ati racit arsura acoperiti-o si tineti-o curata. Arsurile se pot usor infecta!

Nu puneti pe arsuri urmatoarele: ulei de corp sau creme, unt, pasta de dinti, nimic altceva in afara de apa curata.

Nu lipiti plasture pe rana, nu va face altceva decat sa produca infectie.

Daca doriti sa puneti gheata pe arsura, nu o puneti direct pe rana pentru ca va face mai mult rau. Puneti-o mai intai intr-o punga curata sau intr-un prosop .

Duceti copilul sa fie examinat de un medic

Orice copil care are o arsura mai mare sau mai mica ar trebui sa fie vazut de catre un medic. Cu cat copilul este mai mic cu atat este mai vulnerabil la infectii si deshidratare. Daca arsura copilului este pe o portiune mare a pielii chemati de urgenta ambulanta.

In cazul arsurilor la copii tineti minte urmatoarele:

  • Indepartati sursa care a provocat arsura
  • Raciti arsura
  • Acoperiti-o cu ceva curat
  • Pastrati zona curata
  • Adresati-va unui medic pentru examinare

Fiti foarte atenti atunci cand supravegheati copilul, nu lasati la indemana lui vase cu lichid fierbinte, tigai sau alte obiecte in bucatarie care i-ar putea provoca ranirea prin arsura. Cicatricile cauzate de arsuri grave raman uneori pentru tot restul vietii iar copilul isi va aminti intotdeauna de nefe

3 comentarii la “Arsurile – primul ajutor pentru copilul tau

  1. Foarte util este ceea ce ai scris si este bine de tinut minte, oricum prima regula si cea mai importanta este sa previi sa se intample asa ceva, pentru ca copii sunt neastamparati si o clipa de neatentie se poate intampla minunea

  2. Eu stiu ca in manualele de pompier este trecut ca se poate pune pe arsura miere, aceasta ajutand sa nu se faca o cicatrice proeminenta sau sa scoata roseata din zona afectata. Tot respectul pentru acest blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 4 =