Autismul la copii – o lume nestiuta

Autismul la copii este o boala neurologica care afecteaza copiii sub 3 ani, dar se identifica putin mai tarziu, atunci cand parintii sunt ingrijotati ca fiica sau fiul lor nu vorbeste, sau nu raspunde la intrebari simple si nu interactioneaza cu ceilalti copii.

Simptome initiale

Autismul la copii nu are simptome bine

[ad]

stabilite, ele pot diferi de la un copil la altul, putini copii se nasc cu boala, la cei mai multi se dezvolta pe parcurs.

Pentru inceput, copilul autist nu interactioneaza cu oamenii, nu se joaca cu mai multe jucarii, se fixeaza doar asupra uneia, va evita contactul vizual si nu are gesturi de afectiune ca atingerea sau imbratisarea.

Autismul la copii provoaca incetinirea procesului de dezvoltare, copiii vorbesc mult mai tarziu, pot deveni pe moment foarte agresivi, pot sa-si produca rani. Nu sunt capabili sa poarte o conversatie, uneori au un limbaj greu de descifrat, si nu inteleg mesajul care le este transmis in urma unei conversatii, 50% dintre copiii cu autism nu vorbesc niciodata.

Nu manifesta nici un interes pentru joaca, nu se joaca cu o jucarie in sine, ci cu anumite parti din ea, de exemplu doar cu rotile unei masinute, le place sa aiba o rutina, urmaresc aceleasi emisiuni, ca de exemplu starea vremii in fiecare seara, nu se abat de la drumul pe care il cunosc.

Copiii cu autism sunt in stare sa fixeze un obiect cu privirea si sa ramana asa ore in sir, sunt agitati in prezenta persoanelor staine sau in locuri necunoscute, au o indiferenta la durere.

Autismul la copii ii determina sa traiasca intr-o lume numai de ei stiuta, pentru parinti este foarte greu, au impresia ca vorbesc mereu singuri, ca nu sunt auziti, dar copilul aude, uneori chiar si zgomote foarte indepartate.

Autismul la copii adolescenti este putin diferit, acestia pot capata in timp anumite abilitati , se pot descurca singuri intr-o anumita masura, dar sunt predispusi la depresie, epilepsie, anxietate.

Diagnosticarea autismului la copii

Autismul la copii este bine de diagnosticat cat mai devreme, pentru a se putea incepe tratamentele corespunzatoare, orice nelamurire pe care o aveti legata de comportamentul copilului trebuie discutata cu medicul pediatru, nu exista un test standard care sa identifice autismul la copii, dar daca prezinta simptomele caracteristice, medicul va va indruma la un specialist.

Specialistii, folosind instrumente si tehnici dezvoltate in timp vor stabili autismul la copii, pe baza unei scari de evaluare standardizata, a unor teste la care va fi supus copilul, ca testele de inteligenta, in urma analizelor medicale care se fac, se introduce schema de tratament corespunzatoare.

Autismul la copii este o boala grava, la primele semne, parintii trebuie sa ia masuri imediate, nu lasati timpul sa treaca in ideea ca “este prea mic”, sau “prea lenes”, cu cat este identificat autismul la copii mai devreme, cu atat copilul va putea fi ajutat mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

seventeen − 13 =