Baia copilului – cand si la cate grade?

Dupa intoarcerea din maternitate, si dupa ce bontul ombilical a cazut va puteti gandi la baia copilului, adevarata baie. Daca pana atunci ati avut grija ca in zona ombilicala sa nu ajunga apa, acum puteti sa puneti copilul in cadita cu apa mai multa.

Se recomanda ca baia copilului sa fie

[ad]

facuta zilnic. Trebuie sa tineti cont de anumite aspecte care ar putea provoca teama bebelusului si s-ar putea speria la baie:

 • Temperatura apei trebuie sa fie una normala, nici prea calda, nici prea rece. Verificati temperatura apei cu cotul dumneavoastra, sau puteti achizitiona un termometru de apa. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 grade Celsius.
 • Momentul pentru baia copilului trebuie ales cu grija (nu cand este somnoros sau in timpul jocului).
 • Patrunderea apei cu sapun sau sampon in ochii copilului. Pentru ca un copil nou nascut nu isi poate inchide instinctiv ochii exista game de produse “fara lacrimi” care pot fi folosite la baia copilului.
 • Cantitatea prea mare de apa in cada. In cada ar trebui sa fie apa cu o adancime de 5 maximum 10 centimetri. Puteti pozitiona un prosop impaturit sub capul bebelusului in apa.

Incercati sa indepartati cu tact aceste cauze, si transformati baia copilului intr-un moment de relaxare si placere.

Asezati usor copilul in cada cu prosopul impaturit sub cap. Puteti sustine capul copilului pe incheietura mainii, cu palma ii tineti umarul. Aceasta modalitate de a tine copilul limiteaza miscarile lui, si astfel aveti un control mai mare asupra lui in apa. Folositi pentru spalare un burete sau un prosopel moale rezervat numai spalarii copilului. Folositi produse special create pentru copii, sampon sau sapun. Clatiti pielea copilului si apoi asezati-l pe un prosop moale si uscat.

Stergeti cu grija pielea copilului, dati o atentie deosebita pliurilor, urechilor. Puteti aplica creme si uleiuri speciale pentru a trata eventualele iritatii sau cruste. Mai multe infomatii despre produsele de ingrijire a bebelusului le gasiti in articolul Ar trebui sa folosesc produse de ingrijire a pielii copilului?

Tineti cont de urmatoarele elemente atunci cand pregatiti baia copilului:

 • Temperatura in camera in care se face baia copilului sa fie de 22 grade Celsius.
 • Pregatiti din timp toate lucrurile de care aveti nevoie pentru a face baia.
 • Spalati foarte bine cadita.
 • In timpul spalarii nu circulati pe usa camerei in care spalati copilul.
 • Nu adaugati apa calda sau rece in timpul in care copilul este in cada, pregatiti apa dinainte.
 • Sprijiniti copilul in cadita.
 • Sub nici un motiv nu lasati copilul nesupravegheat.

Daca veti da importanta lucrurilor care fac bine copilului in timpul baii, ar trebui sa fie o experienta frumoasa, o activitate pe care copilul in timp va dori sa o faca, pentru multi baia fiind una din activitatile preferate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

eighteen + 16 =