In anotimpul rece copiii, prezinta mult mai des infectii acute ale cailor respiratorii, etichetate de multi drept “raceala la copii”.
Medicina spune ca frigul are un rol in scaderea rezistentei cailor respiratorii, ca influenteaza capacitatea secretorie si irigarea mucoaselor nazale, influenteaza calibrul bronhiilor, provocand astfel o “racire”a anumitor segmente din corp.
Asa numita “raceala la copii” (sau guturaiul) are o importanta sociala deosebita, pentru ca deranjeaza mult, in special daca intr-o familie sunt mai multi copii si se imbolnavesc unul dupa celalalt.
Infectiile banale ale mucoasei respiratorii (sau raceala la copii) trebuie tratate cu o deosebita atentie, de regula prin metode traditionale, simple, pentru ca mucoasa respiratorie nu este numai usa care permite intrarea germenilor in organism dar este aceeasi poarta care prin stranut, tuse sau in timpul vorbirii raspandeste acesti germeni in jur.
Simpla inflamatie a mucoaselor respiratorii ocupa primul loc in patologia sugarului si influenteaza mult starea generala a copilului.
Parintii trebuie insa sa inteleaga ca nu intotdeauna imbolnavirea in anotimpul rece este o simpla raceala la copii ci trebuie recunoscuta etiologia (cauza) infectioasa, pentru ca multe infectii virale se situeaza in anotimpul rece la cel mai inalt varf al frecventei.
Frecventa infectiilor virale nu este legata numai de variatiile temperaturii exterioare ci si de alti factori: aglomeratia din colectivitati, crese, expunerea copiiilor la infectii ducandu-i prin locuri aglomerate, umezeala din casa, fumul de tigara. Acestea sunt cele mai favorabile conditii de raspandire a virusurilor si bacteriilor, de aceea infectiile virale se raspandesc atat de usor in colectivitati si in familie.
Ca si tratamente pentru raceala la copii, care pot fi administrate in casa sunt urmatoarele:
– eliberarea cailor nazale (secretiile se inmoaie cu ser fiziologic sau apa de mare si apoi se curata, cu pompa, aspiator nazal, sau prin suflarea nasului daca copilul e mai mare)
– aerisiti bine camera copilului, aerul nu trebuie sa fie uscat si folositi un umidificator
– hidratarea copilului – se administreaza lichide calde pentru fluidificarea si eliminarea secretiilor
– repaus la pat
– daca copilul este febril, se poate administra paracetamol (atentie, copiilor sub 3 luni numai la prescriptia medicului)
– nu se folosesc antibiotice in caz de raceala la copii numai in cazul in care sunt semne clare de infectie bacteriana
Trebuie consultat medicul in caz de raceala la copii, daca:
– dupa 5 zile de boala starea generala a copilului nu se amelioreaza
– daca febra persista mai mult de 4-5 zile
– secretia nazala este verde si vascoasa
– se ingreuneaza respiratia, devenind suieratoare
– tusea este persistenta si cu secretii
Raceala la copii dureaza de obicei o saptamana, si poate avea o frecventa de 6, 7 episoade pe an.