Bebe are nasucul infundat – cu ce il desfundam?

Nasucul lui bebe poate fi infundat din cel putin trei motive:

1. Imediat dupa nastere si in urmatoarele doua luni unii bebelusi par sa aiba nasucul infundat mai tot timpul. Este un fenomen normal care se intampla in primele doua luni de viata, asa ca exista cateva solutii pentru a-l ajuta pe bebe sa respire in voie: curatati zilnic nasucul cu ser fiziologic, puteti face asta la ritualul de dimineata, cand se schimba scutecul, sau la baita de seara. Puteti sa o faceti si de doua ori pe zi. Serul fiziologic, la fel ca si apa de mare sunt cele mai potrivite pentru a desfunda nasucul, nu creaza dependenta, puteti sa le folositi cu incredere. Dupa ce ati pus

[ad]

putin ser in nasul lui bebe, cu varful unui tifon rasucit, foarte subtire puteti scoate mizeria din nasuc. Nu folositi la inceput betisoare pentru nas, sunt destul de mari pentru un nasuc atat de mic, medicii nu le recomanda. In camera bebelusului aveti grija sa nu fie uscat aerul, iar patutul lui sa nu fie aproape de vreo sursa de caldura. Patutul trebuie sa fie la cel putin 1 metru de orice sursa de caldura pentru ca bebelusul sa poata respira bine.

2. Cand bebe se imbolnaveste de la vreun virus, viroza, bronsiolita, laringita, rino faringita, etc., care de regula provoaca mucozitati, deci nasuc infundat, folositi tot serul sau apa de mare. Daca mucozitatile sunt multe, dupa ce puneti ser sau apa de mare, scoateti mucozitatile afara cu un aspirator nazal, sau batista bebelusului (le puteti cumpara de la farmacii sau din magazinele specializate). Totusi exista si alte metode, mai naturale pentru a-l ajuta pe bebe. Dupa ce ati pus ser in nasuc puteti sa il intoarceti putin pe burtica si nasul se va desfunda, sau puteti sa il spalati pe fata cu apa calda si sa stergeti nasucul. Apa calda va ajuta la fluidificarea mucozitatilor si vor iesi afara. In cazul in care aceste tehnici nu functioneaza se poate apela si la decongestionante nazale cum ar fi Vibrocil. Dar cititi cu atentie prospectul inainte de utilizare, si eventual cereti si sfatul medicului. La nou nascuti se va administa cu prudenta.

3. Rinite alergice – dau mare bataie de cap mamicilor care au copii alergici. De regula cei care au rinita alergica trec prin perioade (primavara, toamna) foarte dificile din punct de vedere al respiratiei nazale. Daca medicul v-a confirmat ca bebe are rinita alergica, probabil v-a si prescris medicamentatia. De regula se folosesc siropurile: claritin, aerius, xyzal, zyrtec. Nu le dati lui bebe decat la prescriptia medicului. Exista si sprayiuri nazale, cum ar fi Pyvalone, dar folositi-le doar dupa ce consultati medicul.

O respiratie buna, binedispune copilul, incercati sa il ajutati sa respire in voie pe nasuc, pentru ca respiratia pe gura poate provoca uscarea gatului, inrosirea lui, dureri in gat, deci, mai mult disconfort.

Un comentariu la „Bebe are nasucul infundat – cu ce il desfundam?

  1. Aspiratorul nazal de la Chicco l-a ajutat foarte mult pe bebe in perioadele cand am avut de a face cu gripe si raceli 🙁
    Din pacate trebuie sa fim pregatiti si pentru asa ceva ….mai ales acum ca sezonul rece bate la usa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

19 + 10 =