Capusa la copii – cat de periculoasa este?

In Romania se stie prea putin despre boala Lyme transmisa de capusa la copii, prin muscatura. Aceasta boala mai este cunoscuta si sub numele de borelioza, ea afecteaza sistemul nervos, pielea, incheiturile, alte organe interne si daca nu este depistata la timp, poate fi foarte greu de trata.

La copii, capusa este foarte periculoasa, ea sta pe varful ierbii sau pe copaci si isi asteapta gazda, de aceea de fiecare data cand va intoarceti dintr-o excursie, verificati copiii pentru a nu avea o capusa.

[ad]

De asemenea capusa la copii se poate transmite si de la un animal , cum ar fi caine sau pisica, dar ea iubeste cel mai mult oile care datorita blanii dese este o gazda foarte buna.

La copii capusii ii plac,  cateva zone, cele mai puternic vascularizate, ca de exemplu dupa ureche, sau la subrat, la ceafa sau la scrot, unde pielea este si mai subtire si se poate atasa cu usurinta.

Daca observati un punct negru pe piele, uitati-va cu atentie, capusa la copii este de cele mai multe ori foarte mica, ea isi baga capul in piele si se hraneste cu sange, veti vedea ca misca din picioruse.

Prima reactie cand gasiti o capusa la copii este sa o indepartati, dar mare atentie, daca nu stiti cum, riscati sa o rupeti si sa ramana capul in pielea copilului, ceea ce duce la infectarea locului.

De aceea nu va alarmati daca gasiti o capusa la copii, ea poate fi indepartata usor, cu ajutorul unei pensete, prindeti capusa cat mai aproape de piele si trageti drept, fara sa va tremure mana sau sa rasuciti penseta. Mare atentie, capusa la copii trebuie scoasa cu tot cu cap, daca nu puteti realiza acest lucru, mergeti de urgenta la spital sau la medicul pediatru care sigur stie ce are de facut.

Daca ati indepartat capusa, dezinfectati locul cu alcool sanitar, urmariti copilul, daca prezinta stari de voma, ameteli, aparitia unei urticarii, febra, mergeti de urgenta la spital.

Nu exista un tratament specific atunci cand gasiti o capusa la copii, dar marea majoritate a medicilor recomanda administrarea de antibiotic pentru a distruge bacteria raspunzatoare de boala Lyme, de aceea consultati-va cu un medic specialist.

Cel mai indicat ar fi efectuare unui test din sange pentru a vedea exact daca capusa a lasat bacteria respectiva in organismul copilului, nu toate capusele sunt infestate.

Majoritatea oamenilor spun ca, capusa a existat de cand lumea, asa e, dar nu de mult timp au fost si ele infestate, acest subiect ar trebui sa ne preocupe mai mult, deoarece sunt foarte periculoase, capusa la copii le poate transmite boala Lyme care este deosebit de dureroasa si de cele mai multe ori foarte greu de tratat.

4 comentarii la „Capusa la copii – cat de periculoasa este?

  1. Am avut si eu odata o capusa care mi a intrat in buric…:| e foarte dureros si neplacut, dar era acolo( intr-o tabara ca acolo s-a intamplat) o doctorita care cu ajutorul unei pensete mi-a scos-o…nu doresc la nimeni asemenea experimente. Feriti-va de capuse!!

  2. Victor Babes a studiat si descris boala transmisa de capusele Ixodidae – de acolo numele de babesioza. Catelusa mea era sa moara – am crezut ca s-a otravit sau intoxicat – in prima zi de dupa Pasti, la Surdesti – in MM, unde am fost la Udatoriu. Noroc cu medicul veterinar care de la inceput a suspectat-o de babesioza si a facut ce era mai bine – dupa o saptamana (a venit si duminica la cabinet sa-i faca tratament, sambata noaptea catelusa era cat pe ce sa moara) – analiza de sange a confirmat suspiciunea lui. Tratamentul nu este deloc ieftin! – se poate ajunge si la transfuzii de sange si chiar acestea sa nu fie eficace! Am hranit animalul cu siringa, lateral printre dinti, si tot asa i-am dat apa in timpul cat am vegheat-o peste noapte.
    Ajunsese sa nu-si mai miste nici ochii, cand o strigam… Nu toate capusele transmit boala! Dar si la noi, in ultimii ani, a inceput sa fie tot mai frecventa. Boala poate fi transmisa si la om. Sunt celebre imbolnavirile din sudul SUA. Acum la noi boala inainteaza odata cu temperatura, spre nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

six + 20 =