Cat de periculoasa este scarlatina la copii?

Scarlatina la copii face parte din bolile copilariei, este cauzata de un streptococ de grupa A, afecteaza mai ales copii de varsta scolara, dar poate aparea si la copii mai mici, spre deosebire de celelalte boli ale coplariei, nu trebuie lasata netratata, streptococul este o bacterie foarte periculoasa, care daca nu este distrus poate produce artrita, icter, probleme hepatice, renale, afecteaza valvele inimii.

[ad]

Cum se raspandeste scarlatina la copii?

Scarlatina la copii se raspandeste prin secretii nazale, prin stranut sau tuse, atentie la masurile de igiena pentru copii.

Cum identificam scarlatina la copii?

La inceput este mai greu de identificat scarlatina la copii, ea debuteaza cu febra mare, 39-40 de grade, durere in gat, frisoane, stare de voma, dureri abdominale. Dupa 1-2 zile de la aparitia febrei apare o eruptie cutanata de culoare rosie, prima data pe gat si pe piept, pe urma se extinde pe intreagul corp, ca o arsura de la soare, poate prezenta mancarime, dupa ziua a 6-a de la aparitie, eruptia se estompeaza, dar pielea afectata se descuameaza.

Amigdalele si gatul pot avea o culoare albicioasa, sunt inflamate si dureroase, limba capata aspectul unei capsuni, are o culoare rosu aprins, ganglionii limfatici de-a lungul gatului se inflameaza si devin durerosi.

Cum se trateaza scarlatina la copii?

Daca copilul are simptomele prezentate mai sus, vorbiti imediat cu medicul, tratamentul cu antibiotic este absolut necesar.

Se va face o analiza din gatul copilului, pentru a identifica bacteria, iar in cazul in care testul este pozitv, se va administra penicilina.

Atentie, este absolut necesr sa faceti un test alergologic copilului sa vedeti daca nu este alergic la penicilina, in cazul acesta se va administra eritromicina.

Daca tratamentul este luat in primele zile cand apare scarlatina la copii, aceasta se trateaza usor, dar nu amanati, pentru ca bacteria se poate raspandi in organism.

Pentru reducerea febrei administrati copilului paracetamol, este foarte important consumul de lichide, odihna, astfel incat organismul sa se refaca, pentru calmarea pielii folositi o crema pe baza de musetel sau aloe.

Scarlatina la copii produce multa durere, pentru gat puteti sa-i dati copilului ceaiuri calmante, hrana mai moale, multe lichide, in jurul ganglionilor infasurati un prosop cald, caldura calmeaza durerea. In camera unde doarme intretineti o atmosfera mai umeda, aceasta va calma durerea din gatul copilului.

Perioada de incubatie este scurta, 72 de ore, dar poate varia de la 1-7 zile, spre deosebire de celelalte boli ale copilariei.

Scarlatina la copii este contagioasa, daca copilul merge la gradinita sau la scoala, anuntati cadrele didactice ca s-a imbolnavit, de cele mai multe ori, toti colegii copilului sunt supusi la testul exudat pentru a identifica daca mai sunt cazuri de imbolnavire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × one =