Ce complicatii produce oreionul la copii

Oreionul la copii este provocat de un virus, paramyxovirus, care ataca glandele salivare parotide aflate dedesubtul si in fata urechilor. Virusul se poate transmite prin contact direct, saliva, stranut, chiar si prin urina, unde se poate gasi din prima zi si pana in ziua a 14.

[ad]

Oreionul la copii sub 2 ani este mai rar, deoarece acestia sunt protejati de sistemul imunitar, iar cine face boala va fi protejat pentru intreaga viata.

Cum se manifesta oreionul la copii?

Oreionul la copii debuteaza cu febra mare, peste 39 grade, lipsa poftei de mancare, glandele salivare se inflameaza si devin foarte dureroase, obrajii copilului se umfla, iar la inghitire, vorbire, copilul are dureri foarte mari. Pot fi afectate ambele glande parotide, sau fiecare pe rand. Copilul mai prezinta semne de oboseala, slabiciune, o stare generala proasta.

Ce complicatii produce oreionul la copii?

• Orhita, reprezinta inflamarea unuia sau a ambelor testicule, la aproximativ 7-10 zile dupa inflamarea glandelor, copilul are fbra mare, frisoane,greata, dureri de cap, stare de voma, daca boala se agraveaza, testiculele pot fi afectate si asta duce la infertilitate.
• Ovarele pot fi durerose, si rar duce la infertilitate.
• Encefalita sau meningita, inflamatia creierului sau a mucoasei creierului, copilul are dureri de cap, rigiditate la gat, somnolenta, coma, sau convulsii.
• Pancreatita, inflamarea pancreasului, poate aparea la sfarsitul primei saptamani, bolnavul prezinta dureri abdominale, greata, varsaturi.
• Inflamarea rinichilor, duce la probleme in momentul urinarii.
• Inflamarea articulatiilor, cu dureri la articulatii.
• Pierderea auzului la una sau la ambele urechi, este temporar, iar in unele cazuri rare este definitiv.

Cum tratam oreionul la copii?

Oreionul la copii nu se trateaza cu antibiotic, fiind o boala virala, dupa aproximativ 2 saptamani, boala trece de la sine.
Ce puteti face ca sa-l ajutati pe copilul bolnav, in primul rand sa-l tineti acasa, este importanta odihna, pentru febra sa-i dati paracetamol, iar pentru reducerea inflamatiilor, ibuprofen, nu administrati aspirina.!
Compresele caldute in jurul gatului ii vor alina durerea, sa-i dati mancare sub forma moale, multe lichide si fructe, la baietei sa urmariti daca se inflameaza testiculele, iar la fetite ovarele, daca durerea este foarte mare consultati medicul de urgenta.

Perioada de incubare, data de la care persoana este infectata si pana la aparitia primelor simptome, este de 16-18 zile, uneori pana la 25 de zile, iar persoanele sunt contagioase 7 zile inainte de aparitia simptomelor si 9 zile dupa.

Vaccin care previne oreionul la copii

Oreionul la copii poate fi prevenit prin vaccinare, ROR (rujeola, oreion, rubeola), care se da in doua prize, una cand copilul are 12-15 luni, si a doua cand are 4-6 ani. In momentul vaccinarii copilul trebuie sa fie perfect sanatos, este important sa vaccinam copiii, deoarece oreionul la copii poate produce complicatii care sa-l afecteze toata viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

six − 2 =