Ce inteleg copii despre divort?

Cand discutam despre divort, atingem cu siguranta un subiect sensibil. Pentru copii, un divort inseamna o schimbare dramatica, traumatica, si din perspectiva lor, o pierdere a familiei. Cand unii copii afla despre divort, sunt tristi, furiosi, multi sufera de anxietate si se gandesc cum va fi viata lor din acel moment. De asemenea, varsta la care copii afla despre divort, divortul parintilor, are un impact deosebit asupra reactiei si capacitatii de intelegere a acestui fenomen.

Pana la varsta de 2 ani, copii simt tensiunile din casa, doar ca nu inteleg exact ce se intampla. Astfel, ei nu vor stii ca este vorba despre un divort, insa vor simti conflictul, si vor reactiona pe masura: pot deveni agitati, mofturosi, iritabili. Chiar daca pare imposibil, simtind tensiunile unui divort, copii pot regresa, din punct de vedere al dezvoltarii lor. Cum puteti ajuta un copi de pana la doi ani sa depaseasca un divort al parintilor? Este foarte important sa-l tratati cu blandete, sa va faceti timp pentru el, chiar mai mult decat de obicei. Daca sunteti in pragul unui divort, bazati-va pe ajutorul prietenilor, odihniti-va, si fiti pregatiti pentru momentele in care bebelusii se vor trezi si vor avea nevoie de atentie.

Daca vorbim despre divort, acesta are impact puternic asupra unui copil intre 2-3 ani. Este o perioada in care copii se leaga puternic de parinti si astfel, orice intrerupere majora a legaturii cu unul dintre acestia, poate fi greu de inteles. Copii intre 2-3 ani, din cauza unui divort, pot fi agitati, pot plange mult si pot avea probleme cu somnul. Pentru binele copilului, in cazul unui divort, parintii ar trebui sa lucreze impreuna, si sa se comporte normal. Intr-un divort, copilul nu are nici o vina, si nu ar trebui sa sufere nici lipsa mamei, nici lipsa tatalui in viata sa.

Prescolarii, copii pana la 6 ani, nu inteleg prea bine notiunea de divort. Ei pur si simplu nu vor ca parintii lor sa se desparta! La aceasta varsta, e posibil ca acestia sa se simta vinovati de un posibil divort al parintilor si de aceea pot fi cuprinsi de ganduri si idei neplacute, pot deveni furiosi, si pot avea cosmaruri. Parintii trebuie sa discute cu ei deschis despre divort, dar intr-un sens pozitiv. In cazul unui divort, pentru un copil de aceasta varsta este foarte important sa se simta in siguranta!

Daca vorbim de scolari, copii peste 6 ani, atunci putem discuta cu totul diferit si despre divort. Este normal ca ei sa se simta putin nesiguri, in cazul in care parintii ajung la divort, insa au capacitatea de a intelege situatia. Este foarte important ca ambii parinti sa petreaca timp cu copii, sa discute deschis despre divort, despre sentimentele lor, sa-i ajute sa inteleaga situatia! In cazul unui divort, incurajati copii sa se implice in activitati extrascolare, trebuie sa-I ajutati sa-si recastige stima de sine si in nici un caz, sa nu caute singuratatea.

 

2 comentarii la „Ce inteleg copii despre divort?

  1. dn pacate am avut nefericita ocazia sa trec printr-un divort la varsta de 13 ani.mi-a fost destul de greu,dar am reusit sa nu las sa ma doboare.voi avea grija ca copiii mei sa nu treaca prin asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × one =