Ce stim despre logopedie?

Dex-ul explica termenul de logopedie ca fiind “ramura medicinii și a pedagogiei care studiază, tratează și corectează defectele de pronunțare și de emisiune vocală”. Cand ne gandim la logopedie, ne gandim la o stiinta care doreste sa previna si sa corecteze tulburarile de limbaj. Multi copii au nevoie de logopedie inca de la varste cat mai fragede, pentru corectarea micilor defecte de vorbire. Si faptul ca acestia au nevoie de logopedie, nu inseamna ca sunt copii  cu probleme. Din pacate, multi parinti nu recurc la logopedie, crezand ca astfel copilul lor ar putea fi etichetat diferit, fata de ceilalti.

Fenomenul de logopedie a devenit de fapt o stiinta abia pe la inceputul secolului XX, insa oamenii au fost interesati de acest aspect din cele mai vechi timpuri. Dezvoltarea vorbirii si perfectionarea, corectarea acesteia, intr-un cuvant logopedie, a atras de mult atentia cercetatorilor.

Terapia prin logopedie prezinta o serie de metode, procedee si idei prin care studiaza limbajul si apoi il corecteaza. De aceea, daca observati ca aveti un copil care dupa varsta de 4 ani nu si-a definitivat prea bine capacitatea de a vorbi corect, nu este nici o rusine sa apelati la logopedie. Primul pas ar fi ca dumneavoastra, ca parinte, sa va adresati unui medic specialist in logopedie. Acest medic specialist in logopedie, va diagnostica si va incerca sa gaseasca solutia cea mai potrivita pentru fiecare copil.

Este foarte important, atunci cand apelam la logopedie, sa gasim un medic cu care am putea dezvolta o relatie de incredere si cooperare. Trebuie sa observam daca medicul specialist in logopedie se implica intr-adevar in cazul copilului nostru.  Parintii au un rol deosebit de important, cand vine vorba de logopedie. Medicul specialist in logopedie va da parintilor “teme” intre sedintele de logopedie, si acestia trebuie sa lucreze cat mai mult, alaturi de copii. Aceste exercitii vor avea un rol vizibil, in tratarea copilor. De aceea, parintii sunt foarte responsabili de modul in care vindecarea copilului evolueaza.

Chiar daca parintii incearca prin forte proprii sa corecteze copii in vorbire, de multe ori solutia este un medic specialist in logopedie. Cum spuneam si anterior, varsta de la care trebuie sa apelam la logopedie este minim 4 ani. Pana la aproximativ aceasta varsta, este normala stalcirea si pronuntarea gresita a unor cuvinte, deci nu trebuie sa existe motive de ingrijorare. Abia dupa aceasta varsta, putem urmarii evolutia copilulului in vorbire, si daca este nevoie, sa apelam la logopedie. Este important de stiut ca daca nu apelam din timp la logopedie, exista si posibilitatea ca problemele sa se agraveze, si atunci sa fie si mai dificil de corectat.

2 comentarii la „Ce stim despre logopedie?

  1. In acest moment exista scoli de masa in care copii lucreaza cu un logoped, nu toate scoliile, doar cele care au un psiholog cu aceasta specializare. Insa pentru rezultate bune ar fi indicat ca logopedul sa lucreze cu un singur copil. In ceea ce priveste parintii, acestea au cea mai mare parte din vin si asta din mai multe puncte de vedere. Parintele in cele mai multe din cazuri emita copilul, iar acesta nu are un exemplu corect de vorbire.

    1. Partea cu lucratul in particular este normala..e ca si cum ai merge la o sedinta la psiholog si psiholog-ul ar proceda ca la meditatiile la matematica, sedinte in grup!
      Cert este ca pana si aici, in Targoviste, avem scoli sau gradinite unde isi deruleaza activitatea si logopezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × 1 =