Conjunctivita la copii sau boala ochilor rosii

Ce este conjunctivita la copii?

Conjunctivita este o inflamatie a membranei care captuseste globul ocular intr-o parte si care acopera fata interna a pleoapelor copiilor. Aceasta membrana se numeste conjunctiva ochiului.

Conjunctivita la copii este o boala foarte comuna in randul lor, si se prezinta sub forma ochilor rosii, inflamati sau umflati. Uneori din ochisor se poate scurge un lichid

[ad]

galbui, verziu sau incolor.

De cele mai multe ori conjunctivita la copii afecteaza doar un singur ochi, insa sunt cazuri cand ea se transmite de la un ochi la celalalt.

Conjunctivita la copii se prezinta sub trei aspecte:

conjunctivita chimica: este provocata de medicatie. In general apare la nou nascuti care, imediat dupa nastere sunt tratati cu nitrat de argint 2% pentru prevenirea conjunctivitei neonatale. In mod surprinzator s-a descoperit ca acest tratament preventiv afecta nou nascutii provocandu-le conjunctivita chimica. De aceea s-a inlocuit tratamentul pentru prevenirea conjunctivitei cu antibiotice sub forma de picaturi oculare.

Conjunctivia infectioasa: provocata de agenti bacterieni. La copilul nou nascut aceste bacterii sunt transmise de la mama infectata, iar la copilasii mai mari bacteriile sunt prezente pe piele provocand si conjunctivita. Acest tip de conjunctivita poate debuta o data cu o alta infectie, a urechii de exemplu.

Conjunctivita virala: provocata de virusi: adenovirusi, herpex simplex virus, virusul varicelei sau a rubeolei. Virusii care produc raceli pot fi responsabili si pentru aparitia conjunctivitei virale.

Conjunctivita provocata de alergii

Conjunctivita la copii este contagioasa?

Sigur ca da! Multi sunt neglijenti in privinta ei, insa daca un copil sanatos intra in contact prin atintegerea mainii cu un alt copil care are conjunctivita si care a dus mana la ochi, ea se poate transmite. (deasemenea se poate transmite si de la animale care au conjunctivita, prin atingere). Conjunctivita la copii nu este contagioasa daca este provocata de alergii.

Cum se trateaza conjunctivita la copii?

Conjunctivita la copii, infectioasa se trateaza tot cu picaturi sau unguente pe baza de antibiotic – prescrise de medic.

Conjunctivita virala – nu se trateaza cu unguente sau picaturi pe baza de antibiotic. De regula ea dispare de la sine dupa cateva zile si sunt necesare doar cateva reguli de igiena.

In cazul conjunctivitei generate de o alergie, se administreaza tratament pentru alergie.

Sfaturi: curatati bine ochii copilului cu un tifon moale sau un tampon de vata, cu apa calda, rece sau cu ser fiziologic. Curatarea se va face pentru fiecare ochi in parte cu alt tampon, pentru a nu transmite infectia de la un ochisor la celalalt. Deasemenea curatarea se face dinspre coltul ochiului din exterior, inspre interior catre nas.

Spalarea mainilor este obligatorie atat pentru copil cat si pentru cel care ii curata ochii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

16 − 8 =