Copii cu sindromul Down

Sindromul Down este un tip de retard mintal, cauzat de un cromozom in plus. Se stie ca omul are in total 46 de cromozomi, un set de 23 se mosteneste de la mama, celalalt set de la tata.

Descris pentru prima data de J.Langdon-Down in 1866, de unde a luat si numele de sindromul Down, a fost cunoscut sub numele de mongolism, datorita asemanarii in aspectul facial cu rasa mongola. Mai tarziu s-a dscoperit ca sindromul este cauzat de un cromozom in plus, numarul 21, care tripleaza in loc de imperechere, iar rezultatul este de 47 de cromozomi, in loc de 46.

[ad]

Sindromul Down este rezultatul diviziunii celulare, nu este mostenit, fiecare parinte poate contribui cu acest cromozom in plus. Se nasc tot mai multi copii cu sindromul Down, la 1000 de copii nascuti de mame cu varsta pana in 20 de ani, unul este bolnav, la 1000 de copii nascuti de mame cu varsta de pana in 35 de ani, 25 sunt bolnavi, iar la mamele care nasc peste 40de ani, riscul de a concepe un copil cu sindromul Down creste, la 1000 de copii, 88 au acest sindrom.

Nu se stie exact de ce varsta mamei influenteaza cresterea riscului de a avea un copil cu Sindromul Down, poate datorita imbatranirii celulelor sau schimbarilor hormonale care au loc in organism, exista putine dovezi ca varsta tatalui ar avea o influenta, dupa varsta de 50 de ani este mai predispus.

Copiii cu sindromul Down se deosebesc de ceilalti copii inca de la nastere, la acestia trebuie asigurata o supraveghere foarte atenta, sunt mult mai sensibili, cu diverse probleme de sanatate inca de la inceput. Se nasc cu o greutate sub limita normala, au un craniu mic, rotund, fata este rotunda si fruntea bombata, ochii sunt migdalati, oblic in sus, nasul mic, gura este mica, deschisa, limba este mare si brazdata de santuri, urechile sunt mici si displazice, mainile sunt scurte si grose, toracele poate fi in palnie, piciorele scurte, nu cresc mult in inaltime.

Aproximativ 40-50% dintre copiii cu sindromul Down prezinta malformatii congenitale cardiovasculare, sunt predispusi la raceli frecvente si pneumonii, odata cu imbatranirea fac boala Alzheimer, cam 60% traiesc mai mult de 5 ani de la nastere, durata de viata este de 35-49 ani.

Copiii cu sindromul Down sunt foarte afectuosi, sunt copii sensibili, iubesc mult si sunt foarte linistiti, sunt firi vesele si jucause, pot fi invatati sa se descurce singuri, se imbraca, isi fac singuri toaleta, vorbesc, desi cu anumite dificultati si invata totul mult mai greu decat ceilalti copii. Ingrijirea lor trebuie sa fie mai atenta, nu pot fi scolarizati impreuna cu ceilalti copii, dar sunt multi care invata o meserie, sunt capabili sa aiba un loc de munca si chiar se pot casatori.

Societatea in care traim nu-i accepta cu usurinta pe bolnavii de sindrom Down, dar sunt oameni ca si noi, poate mai presus, datorita capacitatii lor de a iubi fara interes, daca am imprumuta putin din comportamentul lor, lumea ar fi mai b

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × 4 =