Dezvoltarea copiluluiIngrijirea copiluluiSanatate

Copii si starea de anxietate

Este normal ca la un moment dat, copii sa sufere de anxietate. Dar care este pragul din care parintii ar trebui sa fie ingrijorati de aceasta stare de anxietate? Toti copii au temerile si ingrijorarile lor, insa daca acestea depasesc limitele, copii au nevoie de ajutor. Starea de anxietate este o reactie normala la o stare de stres, sau la o situatie periculoasa, dar in cazul in care aceasta anxietate depaseste proportiile normale, necesita o atentie deosebita.

Un copil care sufera de anxietate nu poate sa realizeze ca grijile pe care el le are sunt exagerate, si de aceea nici nu poate exprima acest detaliu decat prin comportamentul sau. Copii care sufera de o anxietate severa vor incerca sa evite lucrul care le declanseaza acea stare. Daca tu ca parinte, observi acest lucru, trebuie sa-l ajuti sa inteleaga daca situatia e intr-adevar periculoasa, sau pare asa doar din cauza ca acesta sufera de anxietate.

Printre caracteristicile starii de anxietate se numara si transpiratia, agitatia, senzatia de “fluturi in stomac”, precum si accelerarea pulsului. Chiar daca psihologii spun ca starea de anxietate are si aspecte pozitive, prin care copii ar fi mai vigilenti, mai atenti, mai precauti, aceasta stare de anxietate poate ameninta serios viata copilului, poate avea urmari serioase asupra dezvoltarii psihologice.

Cum spuneam mai sus, starea de anxietate este normala la anumite varste. E foarte interesant cum un copil care sufera de anxietate in jurul varstei de aproximativ 5 ani, si ii este frica de intuneric, inlocuieste mai tarziu aceasta stare de anxietate cu o pasiune pentru povestile de groaza. Este de asemenea foarte important ca parintii sa descopere din timp starile de anxietate ale copiilor, pentru ca acestea sa nu persiste in viitor, sa nu le afecteze viata mai tarziu. Starile de anxietate se pot transforma in adevarate fobii, stari de frica ce persista si degenereaza in frica extrem de intensa.

Primul pas in ajutorarea copiilor ce sufera de anxietate, ar fi o evaluare a acestora. Exista medici care pot diagnostica aceste stari de anxietate, si ar trebui sa va explice pasii care trebuie urmati. Este important sa tii o evident a starii de anxietate a copilului, pentru a identifica problemele declansatoare.

Daca ai un copil care sufera de o stare de anxietate, trebuie sa recunosti ca aceasta este o stare reala, exista, si micutul are nevoie de ajutor. Copii trebuie incurajati sa discute despre problemele lor, pentru a depasi cat mai repede starea de anxietate. In acelasi timp, copii trebuie incurajati si invatati sa se incurajeze singuri, mai ales daca sufera de anxietate. Optimismul intotdeauna este o modalitate care ajuta la rezolvarea problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 11 =