Cea mai importanta problema de sanatate si estetica dentara in ce priveste copiii dar nu numai, sunt dintii distantati, strambi sau inghesuiti. Aceste probleme apar din copilarie insa in adolescenta ele sunt percepute mult mai puternic. Pe langa complicatiile medicale pe care le ridica, copiii pot fi afectati din punct de vedere emotional, in special adolescentii confruntandu-se uneori cu anumite complexe de inferioritate.
Care sunt cauzele care conduc la o pozitionare incorecta a dintilor
1. Ereditatea – copiii pot mosteni genele de la parinti: de exemplu dinti mari pe un maxilar mic si invers
2. Suzeta sau suptul degetului – daca se folosesc pe o perioada indelungata pot cauza malpozitia dintilor
3. Accidente din copilarie, cazaturi
Cand ar trebui consultat medicul stomatolog?
1. Copiii care au dintii din fata incovoiati, departati sau prea apropiati
2. In cazul in care dintii de lapte au cazut dar dintii permanenti intarzie sa apara
3. Daca dintii de pe maxilarul de jos sunt mai in fata decat cei de pe maxilarul de sus
4. Copiii care au dificultati in pronuntia cuvintelor sau dificultati la mestecare (aceste situatii pot cauza in timp probleme stomacale)
La ce varste pot incepe copiii tratamentul ortodontic
Tratamentul ortodontic poate fi inceput la copiii cu varsta de 4-6 ani insa el va fi mai bine suportat dupa varsta de 8 ani. Indreptarea dintilor se face mai usor pentru copiii cu varsta mai mica dar copiii cu varste mai mari vor suporta mai usor aparatul dentar.
In functie de varsta si de problemele pe care copiii le au, aparatele dentare sunt diferite si actioneaza diferit. Pana in jurul varstei de 10 ani se folosesc aparatele dentare mobile, ele stimuleaza si dezvoltarea maxilarului, ghideaza eruptia dintilor permanenti. Aparatele dentare fixe pot fi folosite dupa varsta de 11 ani.
Tratamentul pentru copiii care poarta aparat dentar difera de la caz la caz, in functie de anomaliile existente. De regula in perioada de crestere tratamentul va dura cel putin un an sau un an jumatate. Dupa terminarea tratementului sunt necesare controale la 6 luni pentru a nu recidiva. In cazul copiiilor care pot purta aparate dentare fixe tratamentul poate dura intre 2 ani si doi ani jumatate. Doar medicul ortodont poate decide ce tip de aparat dentar trebuie folosit si pe ce perioada trebuie facut tratamentul.
Pe durata tratamentului igienizarea aparatului dentar si a cavitatii bucale sunt foarte importante. Parintii trebuie sa-si ajute copiii sa-si spele dintii si aparatul dentar de fiecare data cand acesta este scos sau pus. Pentru igienizarea aparatului dentar se poate folosi apa si sapun dar exista si tablete speciale pentru curatare care se dizolva in apa.
Dintii drepti si frumosi sunt necesari nu numai pentru aspectul estetic dar si pentru evitarea altor probleme de sanatate.