Ingrijirea copiluluiSanatate

Cum iti dai seama daca copilul tau e racit sau doar alergic?

Toamna si primavara sunt anotimpurile in care copiii nostri se imbolnavesc cel mai mult. Virusi, bacterii, mai ales in colectivitate foarte usor se pot transmite. Insa aceste anotimpuri sunt responsabile si de declansarea reactiilor alergice (la praf, polen, acarieni, etc). De aceea uneori e greu sa ne dam seama daca copilul este intr-adevar bolnav sau doar alergia e cea care nu-i da pace.

[ad]

Daca copilul tau are nasul infundat, ii curge nasul apos si stranuta mult, acestea ar putea fi semnele unei raceli dar in acelasi timp pot fi si simptomele unei alergii. Deasemenea copilul poate avea o tuse uscata care insoteste aceste simptome si in caz de raceala dar si de alergie.

Este important sa ne dam seama de diferenta dintre acestea doua, pentru ca in functie de aceasta putem trata copilul corespunzator.

Cum tratez copilul de o simpla raceala?

De regula se administreaza vitamina C, ceaiuri calde, eventual paracetamol si nasul poate fi curatat cu ser fiziologic, apa de mare sau decongestionant nazal. Deasemenea odihna este foarte importanta.

Dar ce puteti face cand deja ati administrat astfel de tratamente si totusi nasul lui curge in continuare apos? Faptul ca secretiile nazale nu isi schimba consistenta si culoarea poate insemna ca, copilul sufera de o rinita alergica. Daca este asa, atunci tratamentul nu va avea nici un efect.

Cum tratez copilul de alergie?

De regula alergiile se trateaza cu antihistamine (Claritine, Aerius, Xyzal, Zyrtec) si steroizi nazali (Nasonex, etc). Simptomele unei alergii apar cel mai frecvent primavara si toamna, insa sunt copii care pe tot parcursul anului prezinta simptomele unei alergii.

Care este diferenta intre o simpla raceala si alergie?

–         in cazul unei raceli secretiile nazale se pot ingrosa si colora verzui dupa cateva zile de la debut, in schimb in cazul unei alergii secretiile nazale raman apoase si clare, fara culoare.

–         o raceala trece de regula de la sine in 10-14 zile, in schimb o alergie poate dura pe intregul sezon de toamna pana cand temperaturile scad sub 0 grade

–         daca copilul este racit, s-ar putea ca si alti membri ai familiei sa ia raceala, dar daca este alergic nimeni din casa nu se va imbolnavi de la el.
Va puteti da seama de factorii care declanseaza alergia urmarind copilul pe o perioada mai lunga, sau puteti sa ii faceti un test de alergie.

Cele mai frecvente alergii sunt la polen (polen de iarba, plop, tei, papadie, soc, mesteacan, salcie, liliac, frasin, rapita, alun, arin, ulm etc), praf, acarieni, puf, mucegai, par de animale. De aceea in cazul in care copilul este alergic, trebuie sa il ajutati sa evite cat mai mult factorii declansarii alergiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − seven =