Cum recunoastem ADHD la copii?

Sindromul ADHD la copii inseamna deficit de atentie, hiperactivitate, impulsivitate, si este foarte intalnit la copii si adolescenti, la o clasa de 30 de elevi, 1-2 au ADHD.

ADHD la copii debuteaza din copilarie si poate tine pana la varsta adulta, desi simptomele dispar pe parcursul inaintarii in varsta, 60% pot prezenta simptome si la maturitate.

[ad]

ADHD la copii se manifesta prin hiperactivitate, agitatie continua, lipsa de concentrare, dar asta nu inseamna ca toti copiii cu aceste caracteristici au ADHD. Este foarte important ca diagnosticul sa fie dat de un medic specialist si, numai dupa ce copilul a fost urmarit timp de minimum 6 luni.

Care sunt cauzele aparitiei ADHD la copii?

Unii specialisti afirma ca viata si comportamentul mamei pe perioada sarcinii influenteaza aparitia ADHD la copii, cum ar fi:

  • Consumul de alcool si fumatul poate provoca ADHD la copii, se stie ca drogurile afecteaza grav fatul care poate avea diferite deficiente fizice si psihice.
  • Nasterea prin cezariana, sau nasterea normala traumatica, in cazul nasterii normale, atunci cand copilul trece prin vagin, miscarea de impingere activeaza reflexele primitive neurologice, care sunt necesare pentru dezvoltarea neurologica corecta, dar o nastere normala traumatica cand este folosit forcepsul sau copilul se trage prin rasucire, tesutul din partea superioara a gatului poate fi afectat si coloana vertebrala nu mai poate transmite mesaje corecte la creier, acestea pot fi cauzele aparitiei ADHD la copii.
  • Stresul mamei din perioada sarcini afecteaza copilul, o mama stresata va avea un copil nelinistit, agitat, poate declansa ADHD la copii.

Cum ajutam copilul cu ADHD?

ADHD la copii trebuie diagnosticat corect, de un specialist, pe langa ajutorul primit din partea unui medic, parintii au un rol important, mediul familial in care creste si se dezvolta copilul trebuie sa fie unul calm, plin de dragoste, iar daca copilul merge la scoala, parintii vor discuta cu cadrele didactice problema lui.

ADHD la copii creaza multe probleme mai ales la scoala, datorita lipsei de concentrare, copilul nu poate tine ritmul cu ceilalti copii, se simte rusinat, uneori nu este acceptat, si toate acestea contribuie la accelerarea bolii.

Ce putem face?

  • la scoala copilul este bine sa fie asezat cat mai aproape de profesor, pentru a se putea concentra la spusele acestuia, si a nu fi distras de alte preocupari
  • discutati cu profesorul sa laude copilul in fata clasei atunci cand raspunde corect, cand duce o sarcina la sfarsit, laudele il vor stimula si il vor determina sa faca si de alta data la fel
  • invatati cu copilul impreuna, puneti-l sa citeasca cu voce tare, sa se auda, mintea lui va fi concentrata la ceea ce face
  • atunci cand are o sarcina de indeplinit, lucrati cu el pe etape, si pe urma sa o indeplineasca in totalitate
  • puteti cere profesorului o programa scolara si sa lucrati cu el acasa, pe bucatele, iar copilul nu se va mai simti frustrat in fata clasei ca nu stie sa raspunda
  • laudati copilul foarte des si acordati recompense atunci cand a facut bine, puteti solicita lucrul acesta si la scoala, chiar daca primeste o simpla bulinuta el se simte foarte bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

8 + three =