Cum sa-i oferi copilului un somn linistit!

Pentru ca nou-nascutilor le place sa doarma si sa aiba un somn linistit, le ia ceva timp pana sa poata face diferenta intre noapte si zi.  Dar acesta e un lucru la care te asteptai. In schimb, nu te asteptai ca in primul sau an de viata, atunci cand chiar si tu iti doreai un somn linistit,  te simti ca si cum ai munci pe schimb de noapte. Copiii nou nascuti au in general un somn linistit si e natural ca in primele luni, activitatea lor principala sa fie somnul. Doar ca de multe ori, ei pur si simplu nu stiu cum sa obtina acel somn linistit, cum sa adoarma.

Unul dintre motivele pentru care copilul nu mai are un somn linistit este suzeta. O scapa de nenumarate ori, iar acest lucru il trezeste. Pe la aproximativ 8 luni, copii au abilitatea de a-si lua ei singuri suzeta si acesta e un lucru bun. Pe langa faptul ca ii ofera un somn linistit, expertii spun ca folosirea suzetei in primul an poate reduce riscul de moarte subita a bebelusului. Dar pana la 8 luni, este alegerea ta, ca parinte, fie sa il ajuti si de fiecare data cand plange sa ii oferi suzeta, fie sa il lasi sa planga, pana se va obisnui sa aiba un somn linistit si fara suzeta.

Zgomotele usoare, de asemenea, pot distruge un somn linistit al copilului. Solutia ideala pentru acest aspect ar fi ca in momentul in care copilul adoarme, sa existe in surdina un zgomot, care sa il relaxeze, sa-I ofere un somn linistit. Fiind obisnuit cu anumite zgomote, copilul va avea un somn linistit chiar si noaptea, cand va auzi clic-ul pe lampa, sau orice alt zgomot, fie el cat de mic.

Se intampla de multe ori sa fie ora 4 dimineata, tu sa-ti doresti un somn linistit atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, dar bebelusul in schimb, sa aiba chef de joaca. Daca trece printr-o perioada de crestere si invatare, e posibil ca atunci cand ar trebui sa aiba un somn linistit, copilul tau sa fie atat de incantat de noile abilitati, incat sa refuse somnul. Dar tu, ca parinte, trebuie sa fii ferm cu privire la faptul ca pe timp de noapte, nu exista timp de joaca. Daca in loc de un somn linistit, copilul gangureste si povesteste, este bine sa-l ignori. Se va distra singur, pana se va convinge ca nu are alta solutie decat sa adoarma. Bineinteles, daca copilul va plange prea mult, dupa 15-20 de minute trebuie totusi calmat, si ajutat sa aiba acel mult dorit somn linistit.

Daca alaptarea e singura modalitate prin care copilul tau are un somn linistit, de la o anumita varsta, trebuie consultat un pediatru. Copilul trebuie dezobisnuit de acest aspect, si trebuie sa invete sa aiba un somn linistit, chiar si fara a-i fi oferit laptele. 90% dintre copii de 6 luni de exemplu, pot avea un somn linistit toata noaptea, fara gustari. Mesele pot fi reduse in timp, eliminate cate una la cateva zile, sau de asemenea, puteti reduce cantitatea de lapte din sticla, fara ca bebelusul sa-si dea seama. Astfel, cu timpul, vazand ca laptele nu mai este in meniu, copilul va putea avea un somn linistit si fara gustarile pe timp de noapte.

5 comentarii la „Cum sa-i oferi copilului un somn linistit!

  1. interesant articol! pana la ce varsta este ideal sa alaptezi un copil? Nu am gasi informatia asta pe site. Mi a zis o prietena ca ea a alaptat pana la 10 luni?!?!?

  2. am un baietel de 6luni care se trezeste noaptea din 2in 2 ore. ma ajuta cineva cu un sfat?mentionez ca il alaptez 1 data noaptea. multumesc/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fifteen − three =