Daca mama ar sti ca puiul ei si-a facut planuri sa vina pe lume mai devreme, cu siguranta si ea si-ar face planurile pentru a-l intampina cum se cuvine, insa copilul prematur soseste pe neasteptate si astfel toate planurile parintilor sunt date peste cap. Stiti deja ca o sarcina normala dureaza de la 38 la 42 de saptamani. Dar daca nasterea are loc inainte de 37 de saptamani copilul este considerat prematur.
Ce se poate face daca avem copilul prematur?
Una dintre metodele de ingrijire abordate pentru copilul prematur este si cea cunoscuta sub numele de Kangaroo Mother Care sau KMC si inseamna contact fizic direct intre mama si copil (adica pielea copilului lipita de pielea mamei), precum si alaptare exclusiva. Ideea de baza a acestei metode este ca bebelusul nu trebuie niciodata separat de mama. Conceptul vine de la modelul cangurului de a purta puiul in marsupiu. Nu este o metoda noua ci una veche uitata sau neglijata in prezent. Insa este demonstrat ca la copilul prematur purtat astfel rata de supravietuire creste foarte mult. De asemenea metoda va ajuta copilul prematur sa se dezvolte mult mai rapid, datorita pozitiei, prin stabilizarea respiratiei, temperaturii si alte funcţii corporale. Purtat astfel in brate, copilul prematur respira regulat, temperatura ramane stabila deoarece pieptul mamei se incalzeste automat daca copilul simte frig, iar temperatura de baza a mamei poate scadea daca copilul prematur are febra.
Prematurii de obicei au dificultati in a se alimenta insa copilul prematur purtat astfel va fi stimulat pentru alaptare deoarece acesta simte mai bine mirosul laptelui si instinctul de gasire a sursei de hrana este activat de pozitia corpurilor lipite unul de celalalt.
Laptele matern este foarte important pentru copil si in special pentru copilul prematur deoarece laptele produs de propria mama este mai bogat in proteine decit laptele produs de o mama care a nascut la termen. Formulele de lapte praf sunt pe baza de lapte de vaca, iar cazeina, proteina principala din laptele de vaca, este de fapt toxica pentru intestinul copilului, de aceea apar atat de des alergii la formulele de lapte praf. In plus laptele matern isi schimba continutul in functie de nevoile copilului, ceea ce il face atat de pretios pentru copilul prematur. Nou-nascutii crescuti prin metoda KMC pot lua in greutate de trei ori mai mult decat la incubator iar copilul prematur va simti mirosul pielii mamei ceea ce ii va crea o stare de bine, va fi mai relaxat si mai odihnit si va avea mai putine probleme de sanatate pe termen lung.
Prin metoda KMC copilul prematur va plange mai putin, deci in corpul micutului vor circula mai putini hormoni de stress iar acest lucru este esential pentru copilul prematur intrucat scade riscul hemoragiilor cerebrale (frecvente la cei nascuti inainte de termen). Legatura dintre mama si copilul ei este mai puternica iar stabilitatea emotionala va fi mai constanta pe termen lung. Mamele de prematuri se simt adesea vinovate si nelinistite, ceea ce creste riscul unei depresii postnatale. Insa prin metoda KMC mama simte ca duce pana la capat procesul de gestatie, va fi mai relaxata si va avea sentimentul ca ocroteste copilul. Atat pentru mama cat si pentru copilul prematur metoda este benefica deoarece astfel mama poate sa se ocupe si de treburile casnice in timp ce poarta cu sine micutul.