Diabetul la copii este o boala endocrina, pancresul nu produce suficienta insulina necesara transformarii glucozei in energie, aceasta nu mai patrunde in celule, ci in sange, depasind nivelul maxim admis.
Diabetul la copii este o boala grava, parintii, dar si copiii este bine sa stie cat
mai multe informatii, astfel vor sti cum sa actioneze pentru a usura viata micutului, dieta zilnica trebuie combinata cu sportul, iar la copiii care iau zilnic insulina, parintii trebuie sa le masoare frecvent glicemia.
Diabetul la copii este tot mai des in ziua de azi, la fel ca si obezitatea, in fiecare an sute de copii sunt gasiti cu diabet zaharat de tipul 1.
Diabetul la copii are legatura directa cu alimentatia, copiii sunt foarte atrasi de mancarea fast-food, dar aceasta este bogata in grasimi, nu este sanatoasa pentru organism, trebuie sa ne incurajam copiii spre mancare sanatoasa, bogata in legume si fructe. Factorii care declanseaza diabetul la copii tin atat de gene, cat si de mediu si stilul de viata.
Diabetul la copii are urmatoarele simptome clasice:
- sete excesiva
- stare de oboseala si slabiciune
- pierdere brusca de greutate sau crestere in greutate
- urinare frecventa
- cresterea poftei de mancare
- iritatie continua
Diabetul la copii poate provoca la unii copii dureri de cap, crampe, dureri stomacale, si un comportament neadecvat. Daca observati cele mai mici simptome dintre cele enumerate, adresati-va de urgenta medicului, cu cat este mai repede stabilit diabetul la copii, cu atat este mai usor de trait cu el.
Diabetul la copii este o boala incurabila, dar poate fi controlat cu succes, prin introducerea unei diete adecvate si prin sport.
Diabetul la copii si dieta zilnica
- bogata in carbohidrati si fibre
- reducerea aportului de zahar si faina alba, cumparati paine neagra sau graham
- introduceti legume proaspete cu frunze verzi si fructe
- apa este foarte importanta, sa bea cat de multa pe parcursul zilei
Diabetul la copii si ingrijirea zilnica
- sportul este foarte important, copilul va face miscare cam o ora pe zi, iar in ritm alert 15 minute, parintii vor verifica glicemia copilului inainte si dupa miscare, profesorul de sport va fi informat de boala copilului, iar acesta va avea la indemana o gustare care sa contina zaharuri
- placute de identificare, copilul va purta la gat sau pe mana o bratara care se gaseste in farmacii sau la medicul de familie pe care sunt inscrise datele familiei si faptul ca este bolnav de diabet
- incaltaminte corespunzatoare, picioarele copilului vor fi urmarite in permanenta de catre parinti, se spala regulat si la cea mai mica rana se anunta medicul
- mersul la stomatolog, este absolut necesar la 6 luni
- informarea cadrelor didactice, despre boala copilului
- calendarul imunizarii, trebuie respectat in totalitate
- tabere pentru copii cu diabet, copiii vor fi indrumati sa participe la intruniri si tabere cu alti copii bolnavi de diabet, unde invata sa aiba grija de ei, invata cum sa traiasca cu aceasta boala.