Durerile de cap la copii – cauze si prevenire

Durerile de cap la copii sunt probleme frecvente, intre 4-10% dintre copii sufera de aceste afectiuni.

Durerile de cap la copii pot fi provocate de posibile infectii, nivel ridicat de stres sau anxietate, traumatisme minore la cap, de cele mai multe ori trec de la sine si nu sunt importante.

Daca durerile de cap la copii sunt frecvente si nu cunoasteti cauza lor, apelati la un medic

[ad]

specialist, deoarece pot fi semnul unor boli grave.

Durerile de cap la copii – cauze:

  • tensiunea, contractiile musculare, stresul pot provoca durerile de cap la copii
  • infectii respiratorii superioare, cum ar fi probleme legate de raceala, gripa, dureri in gat, sinuzita
  • probleme legate de vedere
  • cresterea unor tumori pe creier, provoaca dureri de cap puternice
  • infectii ale sistemului nervos central, pot provoca durerile de cap la copii, pe langa vomitat, intepenirea gatului, letargie, convulsii, apetit scazut, ritm cardiac rapid

Durerile de cap la copii – simptome

Durerile de cap la copii pot incepe din spatele capului, deasupra gatului, copiii pot simti o presiune sau o greutate care ii apasa.

Durerile de cap la copii cele mai frecvente sunt cele deasupra sprancenelor, mai ales in cazul virozelor respiratorii.

Durerile pot apare sporadic sau treptat, de intensitate mica sau mare, de regula ele trec daca copilul se odihneste sau doarme.

Durerile de cap la copii – tratamentul

In cazul durerilor de cap, odihna este cea mai importanta, lasati copilul sa stea linistit intr-o camera intunecoasa, cu o compresa pe cap. Daca durerea se transforma intr-o migrena trebuie neaparat tratament medicamentos, puteti sa-i dati putin ibuprofen sau paracetamol.

Daca copilul are dureri de cap frecvent, fara a avea o boala evidenta, notati intr-un jurnal frecventa lor, anuntati medicul pediatru si mergeti la un consult de specialitate.

Durerile de cap la copii – prevenire

Este foarte importanta hidratarea zilnica a copilului, trebuie sa bea 4-8 pahare de apa pe zi, mentineti nivelul de zahar si de sodiu la normal.

Eliminati situatiile de stres pentru copii, surmenajul, copiii trebuie sa aiba 10 ore de somn, iar copiii mici pana la 10 ani trebuie insistat sa doarma si la amiaz, sau sa aiba o perioada de odihna.

Dieta zilnica este de asemenea importanta, asigurati-va ca vitaminele si mineralele nu lipsesc din hrana copilului, respectati mesele principale ale zilei. Incercati sa eliminati din alimentatia copilului alimentele grase, ciocolata, bauturile cu cofeina, mezelurile.

Sportul, nu trebuie sa lipseasca din viata unui copil, indifernt ca se joaca afara in parc, faceti plimbari zilnice, un copil cu program scolar incarcat trebuie sa faca sport pentru a se relaxa fizic si mental, incercati sa eliminati stresul din viata copilului, buna dispozitie si veselia sa nu-i lipseasca.

3 comentarii la „Durerile de cap la copii – cauze si prevenire

  1. Fiica mea de 12 ani, are dureri de cap FOARTE MARI!(de 2 ori intr-o saptamana), se trezeste noaptea din somn de durere, banuiesc ca-i de la curent, astazi merg la medicul de fam. si ii cer sa-mi recomande unde si ce trebuie facut sa-mi ajut copila.SPER sa nu fie ceva grav, dar pana atunci simt ca-mi tremura sufletul!Daca e de la curent (de la scoala)e ceva grav?!ce se poate intampla?!poate sa faca,D-ne fereste,meningita?!nu mai pot pana dupa-amiaza cand vine med.de fam!,acum a lasat-o durerea pt.ca i-am dat nurofen expres, dar nu-i o solutie decat temporara!va rog un raspuns….va rog!Multumesc!!!!!

    1. eu am fost la un medic super bun si mi-a recomandat tanakan,lusitrax, si pur dha. de o vreme nu-l mai doare capul asa cum il durea. va doresc succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

5 × 4 =