BebelusiIngrijirea copiluluiSanatate

Icterul la nou nascuti

Icterul la nou nascuti nu este un lucru nou, si este considerat un lucru aproape normal la majoritatea copiilor nou nascuti insa nu este deloc de neglijat. Copiii nou nascuti pot face icter din primele ore ale vietii.

Ce este icterul la nou nascuti?

Icterul la nou nascuti este o coloratie galbena a tegumentelor, sclerelor si mucoaselor, adica o coloratie galbena a pielii. Un copil nou nascut care are icter va avea pielea colorata intai pe fata, apoi pe piept, stomac, si in final pe picioare. Deasemenea chiar si portiunea alba din interiorul ochilor bebelusului poate sa devina galbuie.

Icterul este evident atunci cand bilirubina serica este mai mare de 5mg/dl.

In urma analizelor de laborator medicul prescrie tratamentul in functie de cauzele icterului:

  • Daca bilirubina indirecta este marita: prin fototerapie – expunerea copilului la lumina albastra sau alba. Durata tratamentului este de maxim 16 ore/zi. Fototerapia trebuie oprita in momentul in care nivelul bilirubinei indirecte nu mai este periculos
  • Daca bilirubina directa este marita: prin tratarea bolii hepatice sau a altor cauze.

Cauzele icterului fiziologic (comun) la nou nascuti pot fi: lipsa florei intestinale, sistem enzimatic imatur, este mai frecvent la copii nascuti prematur, apare la 2-3 zile de la nastere si dispare in maximum 2 saptamani.

De regula copiii care au icter sunt mai somnorosi, adorm in timp ce mananca. Aveti rabdare cu ei si faceti tot posibilul ca bebelusul sa se hraneasca bine, tineti-l cu fata la lumina zilei, daca se poate la soare si in mod normal un icter fiziologic trebuie sa treaca de la sine.

In cazul copiilor nascuti prematur, nivelul bilirubinei trebuie sa fie sub limita normala stabilita pentru un nou nascut la termen, pentru a se evita complicatiile.

Cauzele patologice de icter neonatal:

  • Incompatibilitatea Rh
  • Defecte ale membranei eritrocitare
  • Contuzii, hematom
  • Hipotiroidism, si altele

In evaluarea icterului patologic la nou nascuti se tine cont de: examenul clinic, studii de laborator (hemoleucograma, bilirubina directa si indirecta, grupa sanguina a mamei si a copilului, evaluarea functiilor ficatului, ecografie hepatica).

Nu va ingrijorati daca copilul dumneavoastra are icter, daca medicul pediatru sau neonatolog va confirma la externarea din spital ca icterul este unul fiziologic, este in limite normale si ca va dispare in maximum 2 saptamani, fiti linistita. Puteti acasa sa il expuneti la razele soarelui. Dar daca icterul continua sa persiste pana la 4 saptamani adresati-va din nou medicului pentru o reevaluare pentru ca poate fi semnul ca icterul este patologic.

Icterul patologic nu este deloc de neglijat mai ales la copiii nascuti prematur, pentru ca poate ascunde diferite alte probleme mai grave, de aceea investigatiile trebuie facute si trebuie administrat tratamentul necesar prescris de medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =