Ingrijirea copilului

In ce conditii poti sa lasi copilul singur acasa?

copilulPentru a putea ramane singur acasa, copilul trebuie sa fie pregatit. Nu exista o varsta anume la care un copil poate fi considerat capabil de a ramane singur acasa, mai ales daca este si nazdravan pe deasupra. Tocmai de aceea, cred ca pentru a putea lasa un copil acasa, trebuie sa ne arate putina maturitate. Oricum vom fi mereu ingrijorati cu privire la acest lucru, insa daca stii ca ai un copil cuminte si matur, parca totusi lucrurile sunt mai pozitive.

Am decis sa va prezint  cateva “simptome” ce ar putea sa va ajute in luarea deciziei. Nu toata lumea isi permite o bona, si nu toata lumea are o vecina de treaba, care sa fie de ajutor atunci cand e nevoie. In unele cazuri, a-ti lasa copilul singur acasa este singura solutie. Dar totusi, cand este pregatit copilul pentru aceasta? Avand in vedere ca tehnologia a evoluat atat de mult, bineinteles ca primul subiect pe care il vom trata este telefonul. Copilul, pentru a ramane singur acasa trebuie sa stie numarul de telefon al parintilor, si trebuie sa stie sa raspunda la telefon, in cazul in care este sunat.  Un alt indiciu care sa intareasca faptul ca da, copilul tau este pregatit sa ramana singur acasa, este modul in care acesta comunica. Daca un copil este capabil sa iti povesteasca ce a facut la gradinita, astfel incat tu sa intelegi ce spune, poate fi considerat deja destul de mare pentru a ne putea baza pe el. Daca ai de gand sa iti lasi copilul singur acasa, asigura-te ca stie numerele de telefon de urgenta, ca stie cum se procedeaza atunci cand cineva bate la usa sau chiar sa isi acorde primul ajutor, in cazul in care se raneste. Stiu ca par lucruri exagerate si poate ai impresia ca un copil oricat de mare ar fi nu poate fi atat de responsabil, dar te inseli.  In momentul in care te hotarasti sa lasi copilul singur acasa, bineinteles trebuie sa trasati niste reguli. Daca un copil intelege regulile, daca poate sa ti le redea in cuvinte si stie ce nu are voie sa faca, atunci parca esti putin mai linistit in ceea ce priveste plecarea ta.

Exista multi copii care au diverse frici. Daca ai un asemenea copil caruia ii este frica sa ramana singur acasa, atunci sa nu il lasi. Nimeni nu ne indica aceasta actiune, de a ne lasa copilul singur acasa insa in unele cazuri, asa cum spuneam si anterior, nu exista alte solutii. Este foarte important sa porti o discutie serioasa cu copilul, sa ii explicit situatia, sa ii explici ce are de facut si pentru inceput, nu il lasa foarte mult singur. Incearca intai o perioada de 15-20 de minute, si cu timpul, poti sa o prelungesti. Stiu ca nu este o decizie usor de luat, si tocmai din acest motiv, atat copilul cat si parintii trebuie sa fie pregatiti foarte bine, pentru a evita orice neplaceri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 18 =