Daca va doriti un copil fericit si sanatos, trebuie sa-l invatati cum sa se protejeze de microbi. Exista cateva obiceiuri bune in acest sens, pe care daca inca nu le aveti in familie, ar fi cazul sa le puneti in practica. Asadar, in urmatoarele randuri voi incerca sa va dau cateva exemple de actiuni, care ii vor feri pe copii de microbi, care ii vor ajuta sa stea departe de acestia.
Bineinteles ca prima actiune care este pe lista e reperzentata de spalarea mainilor. Noi, ca si adulti, stim deja ca acest obicei de a ne spala cat mai des mainile ne fereste de microbi, insa copii au nevoie sa fie invatati. Ei nu stiu, pana noi nu le explicam si nu ii invatam. Daca mainile noastre sau ale copiilor sunt pline de microbi, este doar un pas mic pana cand acestia pot contamina nasul, ochii, sau gura. Stim cu totii ca in general copii mici au obiceiul de a baga in gurita multe obiecte pe care le au in mana, si tocmai de aceea, atat obiectele, cat si manutele lor trebuie sa fie curate. Daca exista microbi pe mainile acestora, ei se pot imprastia foarte usor, si pot cauza boli grave, uneori. Asadar, primul pas inspre evitarea microbilor si contactului cu acestia este spalatul pe maini. Cat de des ar trebui sa se spele? Pai ori de cate ori ar fi nevoie. Dupa toate actiunile lor de joaca, inainte de mancare, dupa ce au utilizat toaleta, cand vin acasa de la scoala, sau cand sunt bolnavi. Cu cat se spala mai des, cu atat evita mai multi micorbi. Insa cum spuneam si anterior, acesta este un obicei care trebuie invatat!
Cand tusesc, de exemplu, copii trebuie invatati sa puna mana la gura. Asa cum ei incearca sa evite in general microbii, trebuie sa invete si sa nu-i imprastie, in cazul in care ei s-au imbolnavit. De aceea este important sa-i ajutam sa inteleaga ca ori de cate ori tusesc, trebuie sa-si acopere gurita, pentru a nu imprastia microbi celor din jur. Daca aveti de exemplu un copil care merge la gradinita si care este bolnav, ar fi recomandat sa-l tineti acasa. Doar asa oferiti sansa celorlalti copii de a se feri de microbi. De asemenea, atunci cand observa ca in jurul lor exista persoane care sunt bolnave, deci care au diferite tipuri de microbi, copii trebuie sa incerce sa-i evite. Stiu ca uneori nu dam importanta prea mare acestor detalii, insa exista microbi foarte periculosi, care ne pot afecta copii chiar si pe termen lung. De aceea parintii trebuie sa fie cu ochii in patru, sa-i fereasca pe cat posibil de contactul cu oameni bolnavi, si sa incerce sa le ofere un stil de viata cat mai sanatos!
5 comentarii la „Invatati copii sa se protejeze de microbi”
Intr-adevar copiilor carora nu le este explicat nu pot invata. Inca de mic fetitei mele ii spuneam de ce trebuie sa se spele pe maini si ce se poate intampla daca sare acest pas. Este important ca sa le dam si explicatii nu numai sa le spunem ce sa faca.
Conteaza foarte mult si evitarea strand-urilor. Nici nu ai idee ce focare de microbi se strang acolo, cu tot clorul din apa.
Este foarte greu sa fie totul ok din acest punct de vedere..copiii sunt neintelegatori, la varste fragede cu greu realizeaza ce e bine si ce e rau, samd. Depinde mult si de caracterul lor si de modul cum percep lucrurile.
In multe tari e recomandat sa te speli de 2 ori inainte sa mananci si in spitale e obligatoriu sa faci acest lucru
Este simplu si la indemana sa iti educi propriul copil sa aiba o igiena sanatoasa, insa ce te faci cand in jurul lui sunt copiii si parintii care uita de aceste obiceiuri? Aceasta ecuatie este frustranta mai ales in perioada in care copilul tau este mic 1-2 ani si inca mai baga manuta sau diverse obiecte in gura.