Otita la copii – simptome si tratament

Otita la copii este una dintre cele mai des intalnite boli, unul din sase copii sub un an face cel putin o dat aceasta boala, dupa care frecventa bolii scade foarte mult.

Otita este de doua feluri, medie si externa, si in functie de aceasta si tratamentul este diferit.

Otita la copii medie

Otita medie afecteaza urechea medie,

[ad]

care se afla in spatele timpanului, si este un spatiu gol in interior. In cazul unei viroze respiratorii sau a unei rinite alergice, secretiile sunt eliminate prin trompa lui Eustachio care asigura comunicarea dintre urechea medie si nazofaringe. La copii aceasta nu este suficient dezvoltata, de aceea secretiile nazale nu sunt eliminate in totalitate, iar microbii raman in urechea medie, se acumuleaza lichid in spatele timpanului si se produc infectii.

Otita la copii medie poate avea urmatoarele cauze:

  • prezenta polipilor
  • imunodeficientele
  • malformatiile
  • alergia
  • sinuzita
  • factori de mediu: colectivitati, copii in familie care au otita, fumul de tigara, alimentarea copilului culcat pe spate, sezoanele reci

Cum recunoastem otita la copii medie?

La bebelusi este mai greu de diagnosticat, deoarece ei nu spun ce ii doare, dar semnele ar fi plans strident, agitatie continua, refuza mancarea, uneori se ating sau se trag de ureche, varsaturi insotite de febra.

Copiii mari sunt in stare sa spuna ce ii doare, dar in ambele cazuri este necesar consultul unui medic ORL, care cu ajutorul otoscopului vede direct timpanul copilului.

Otita la copii medie poate duce la meningita, infectii ale oaselor, de aceea tratamentul cu antibiotice este pe deplin justificat. Se pot administra calmante, se poate pune pe ureche o batista calda, copilul va bea multe lichide, nu se va fuma in preajma lui.

Otita la copii externa

Otita externa apare atunci cand se produce inflamarea conductului auditiv extern, aceasta afectiune apare in conditiile unui mediu extern mai umed, este des intalnita la copiii care practica innotul.

Cum recunoastem otita la copii externa?

Cel mai important simptom este durerea la nivelul urechii, care se accentueaza cand se apasa pe suprafata din fata conductului auditiv extern, zona foarte sensibila.

La copiii mici se manifesta prin retragerea capului in cazul atingerii, prin episoade de plans strident.

Otita la copii mai mari, pe langa durere, mai prezinta senzatia de ureche infundata, mancarime in cazul otitei cronice, pierderea din intensitate a auzului.

Spre deosebire de otita medie, tratamentul poate fi exclusiv local, cu picaturi de solutie otica care se gaseste in farmacii. Inainte de administrarea picaturilor se curata urechea cu apa oxigenata, dupa care se pun picaturile si se lasa in ureche minimum cinci minute.

In caz de durere se vor administra calmante, se poate pune compresa calda la ureche, antibioticul este necesar doar daca apare febra si se inflameaza ganglionii din zona urechii.

Dupa terminarea tratamentului in caz de otita la copii, este necesar inca un consult ORL pentru a se observa daca vindecarea este completa, astfel se evita cronicizarea bolii sau recidivarea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twelve + 14 =