Ingrijirea copiluluiParintiSanatate

Platfusul la copii (piciorul plat)

Platfusul este o boala in care arcada longitudinala a piciorului, care merge in lungimea talpii, nu s-a dezvoltat normal si este mai coborata sau aplatizata. Platfusul la copii dar si la adulti este fie mostenit genetic, fie apare in urma unei afectiuni ca artrita reumatoida, accidentul vascular cerebral sau diabetul. Pana la varsta de 3 ani, cand arcada longitudinala a piciorului se dezvolta normal, platfusul la copii nu este intotdeauna real, spun specialistii.

[ad]

Ar trebui oare sa ne ingrijoram cand descoperim platfusul la copii? Este bine de stiut ca nu se poate pune un diagnostic mai devreme de varsta de 3 ani, abia dupa aceea specialistul ortoped este in masura sa puna diagnosticul. Platfusul la copii nu trebuie sa fie neglijat deoarece poate influenta mersul si aspectul fizic al copilului. Pana la varsta de 4 ani este posibila vindecarea de la sine.
Platfusul la copii – stadii:
– Picior plat flasc – bolta este prabusita doar atunci cand piciorul se sprijina pe sol, arcada longitudinala este normala. Platfusul la copii poate fi dureros sau nu, deoarece este forma cea mai usoara.

-Piciorul plat contractat – piciorul plat flasc netratat determina in timp o contractura persistenta dureroasa a peronierilor, ea duce la prabusirea boltii plantare. In aceasta situatie piciorul este foarte dureros.
– Piciorul plat fixat – deformatia este accentuata si mai mult, amprenta plantara arata o margine interna convexa, nu concava. Datorita prabusirii boltii anterioare. Piciorul este dureros permanent iar mersul este vizibil deformat.
Specialistii spun ca platfusul este nevindecabil, iar purtarea de talonete nu aduce nici o imbunatatire si face mai mult rau, fiindca talonetele nu pot modifica oasele, ba mai mult imping in sus capul femurului, osul coapsei, şi il scot din locaşul lui din bazin. Pentru platfusul la copii interventiile chirurgicale sunt rareori necesare. Durerea din calcai se reduce daca se relaxeaza musculatura incordata a gambei.
Cel mai bine este atunci cand descoperiti platfusul la copii sa va adresati medicului specialist. Unii specialisti recomanda exercitii si masaj, sustinatoare plantare, pantofi ortopedici, care sa ajute la formarea boltei piciorului. O metoda utila in tratarea acestei afectiuni este mersul descult pe denivelari. Desi exista pareri pro si contra mersului descult important este alegerea tipului de incaltaminte potrivit, nu pentru a corecta platfusul ci pentru a nu-l agrava.
In cazul in care platfusul la copii creeaza disconfort atunci se vor reduce activitatile fizice indelungate si relaxarea piciorului. Platfusul la copii atunci cand sunt supraponderali impune obligatoriu ca acestia sa slabeasca pentru a nu afecta mai mult platfusul.
Platfusul la copii nu trebuie privit ca o maladie, este putin vizibil si daca nu este dureros nu necesita nici un tratament. Copii cu platfus par sa fie neindemanatici, insa pot practica orice fel de sport, sustin specialistii.

2 comentarii la “Platfusul la copii (piciorul plat)

  1. Buna,
    Platfusul nu este o boala de speriat dar nu este si boala de neglijat. De ce, daca astazi exista centre de kinetoterapie specializate unde putem sa facem gimnastica si masaj pentru copilasul nostru SA NU FACEM? Eu, am avut problema cu fetita mea Daria care avea platfus. M-am dus la 2 medici (cu 2 pareri). Unul m-a trimis la kineto si celelalt mi-a zis sa nu fac (sa cumpar niste ghetute specializate) . La inceput (vreo 4 luni) Daria porta numai ghete si nu disparea platfusul. Am inceput sa fac kinetoterapie la mine la cartier in Dr. Taberei la un cabinet Kinetomedica (bineinteles particular) gimnastica si masaj la picioruse. Acum dupa vreo 3 luni deja aproape a disparut problema dar vreau sa continuam cu sedintele. Mai fac masaj si acasa dar vreau s-o aduc acum la mare si sa stam mai mult. Am inteles ca nisipul face bine la piciore. Salutari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =