Prima baita a bebelusului

Prima baita a bebelusului este foarte importanta! Multi parinti au emotii mari, cand acest “eveniment” se apropie, si de aceea apeleaza la bunici, pentru a le fi aproape. La spital exista asistente si medici care stiu si pot sa-ti raspunda la orice intrebare, insa in momentul cand ajungi acasa, acestia dispar. Iar cand vine vorba despre prima baita, cu siguranta exista foarte multe intrebari.

Cum spuneam si anterior, prima baita este cu siguranta un moment emotionant pentru toti parintii. Chiar daca de cele mai multe ori se pune accent pe emotiile mamei, cu siguranta si tatii sunt la fel de emotionati. Pentru prima baita parintii trebuie sa pregateasca acea cada speciala pentru copii, au nevoie de un burete, sampon pentru copii care bineinteles ca nu le irite ochii, prosoape incalzite, si bineinteles cada cu apa calda, pentru limpezire. Cu atatea detalii referitoare la prima baita, parintii se pot simti intimidati insa e foarte important sa ne pastram calmul si sa ne bucuram de emotiile pe care acest eveniment le are asupra noastra.

Bineinteles ca exista semne de intrebare, insa dupa prima baita, lucrurile vor parea din ce in ce mai usoare. Ca si in orice alta activitate, din experienta si exercitiu, invatam tot mai multe lucruri. Noi, ca parinti trebuie doar sa fim pregatiti ca la prima baita copilul sa se simta in siguranta, si de ce nu, chiar sa se distreze.

Este de inteles ca la prima baita, bebelusii sa fie agitati. Nu trebuie sa uitam ca ei vin dintr-un mediu in care erau strans infasurati, si unde le era cald. Tocmai de aceea, multi copii vor plange, si multi parinti vor “executa” prima baita doar facandu-le o baie cu un burete, fara a-i baga in apa. Este si aceasta o varianta, insa nu adoptata de toata lumea. De aceea, pentru a se simti in siguranta, dupa prima baita, trebuie infasurati bine, strans. Nu va iesi perfect de la prima incercare, insa cu exercitiu, veti invata si acest aspect. Veti observa cat de repede se va linisti, in momentul in care este infasurat. Si chiar daca prima baita pare a fi destul de extenuanta, atat parintii, cat si copii, vor fi fericiti si impliniti.

In ultima perioada, pentru prima baita, specialistii le recomanda mamelor sa intre, alaturi de bebelus, in apa calda. Acestia subliniaza faptul ca apa calduta si corpul mamei va ajuta bebelusul sa-si pastreze temperatura corpului si astfel, sa fie putin mai linistit. Este adevarat, prima baita poate fi un moment deosebit de interactiune intre mama si copil, si cei care se ghideaza dupa abordarile mai contemporane, pot incerca si aceasta varianta.

Prima baita este un moment emotionant, pentru care este bine sa fim “instruiti” si pregatiti, dar care cu siguranta ne va ajuta sa ne simtim parinti, in adevaratul sens al cuvantului.

3 comentarii la „Prima baita a bebelusului

  1. In concluzie sa ne asteptam sa fim emotionati. 😉 Important este sa fim relaxati si calmi chiar daca bebelusul este agitat si totul va trece cu bine! Imi imaginez de acum ca imi vor tremura mainile de emotie! 😉

  2. Deocamdată, în ţara noastră, nu este bun contactul cu apa de robinet în timpul evoluţiei unei varicele (vărsat de vânt). Si nu este recomandata nici baia alaturi de bebelus … bebelusul trebuie sa faca baie singur, intr-o cadita speciala antialunecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × four =