Prima luna din viata unui copil nou nascut

In prima luna din viata, un copil nou nascut se adapteaza vietii extrauterine. Zilele petrecute in spital reprezinta pentru el primul contact cu lumea exterioara. La cateva ore dupa nastere el are parte din nou de mama lui dar intr-un alt mod decat cel cu care era obisnuit pana acum.

In cele cateva zile cat un copil nou nascut este in spital are parte de un tratament special: este cantarit zilnic, i se monitorizeaza temperatura, se urmareste eliberarea meconiului (scaunul are culoare neagra), se monitorizeaza frecventa respiratorie si frecventa cardiaca, se face zilnic toaleta partiala a nou nascutului, ombilicul este curatat zilnic cu alcool.

[ad]

In primele doua zile de la nastere un copil nou nascut pierde sub 10% din greutatea totala, si incepe sa ia din nou in greutate din a treia zi din viata, astfel incat un bebelus care se dezvolta normal in a 10a sau a 12a zi de la nastere trebuie sa aiba greutatea cu care s-a nascut.

Majoritatea bebelusilor fac icter (colorarea pielii in galben) dupa aproximativ 48 ore de la nastere, si dureaza intre 3-5 zile. Pentru unii sugari este necesara fototerapia in incubatoare.

Alimentatia unui copil nou nascut: copilul trebuie hranit la san, este cea mai buna hrana pentru el, inca din prima zi. Laptele matern in primele 4 zile este mai gros si mai galben si contine o substanta numita colostru care ajuta bebelusul sa elimine meconiul din organism.

Unele mamici reusesc fara probleme sa isi alimenteze copilul la san fara prea mare efort insa pentru altele lucrurile sunt putin mai complicate. Personalul medical trebuie sa isi dea tot interesul in a ajuta tanara mamica sa alapteze primul copil nou nascut, sa dea indicatii asupra pozitiilor ideale de alaptare (va recomand citirea articolului Sugarul alaptat corect – pozitii ideale). Un copil nou nascut trebuie pus la san ori de cate ori vi se pare ca cere mancare, nu exista o regula atunci cand el este alaptat la san insa intre doua mese ar trebui sa fie aproximativ 2 ore, pentru inceput. Pe masura ce copilul nou nascut invata sa suga, iar canalele de lapte se desfunda, poate fi hranit si la 3 ore. Poate avea intre 7 si 10 mese intr-un interval de 24 de ore. In prima luna un copil nou nascut trebuie sa ia in greutate minimum 500 grame, dar sunt unii bebelusi care cresc si peste un kilogram in prima luna. Cata vreme alimentatia este exclusiv la san nu trebuie sa va faceti probleme.

Somnul unui copil nou nascut: in primele doua saptamani poate dormi intre 16-18 ore pe zi, durata reducandu-se la unii cu aproximativ o ora cand au in jur de 3 saptamani de viata.

Ingrijirea unui copil nou nascut: prima baita adevarata se va face doar dupa ce bontul ombilical a cazut. Pana atunci folositi un prosop umed, sau un scutec de bumbac cu care sa curatati copilul. Este foarte important sa aveti grija sa nu ajunga apa la ombilic inainte ca bontul sa cada, pentru ca se poate infecta. Ombilicul se curata cu alcool cu un pansament steril sau vata si se usuca cu un pansament steril. Pentru baita folositi produse speciale pentru nou nascuti care nu irita ochii si nu provoaca alergii. Curatati si uscati bine pliurile de la picioruse (in cazul bebelusilor mai durdulii), de la gat, dupa urechi, cu un prosop moale.

Scutecele de unica folosinta sunt foarte practice, alegeti-le pe cele care le considerati mai bune. De fiecare data cand schimbati un copil nou nascut curatati-l bine si folositi creme speciale pentru a hidrata zona.

Dezvoltarea fizica la copil nou nascut de 1 luna: majoritatea bebelusilor la 1 luna pot sa isi ridice capul, raspund la sunete, studiaza fetele oamenilo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × three =