Rahitism – o boala tot mai frecventa

rahitismDaca ne uitam in dictionar la termenul rahitism, observam ca este o “boala caracteristica primei copilarii, provocata de lipsa vitaminei D, care produce tulburari in metabolismul fosforului si al calciului, cu repercusiuni, in special, asupra sistemului osos.”

In proportie de 95%, acesta este motivul aparitiei rahitismului: lipsa vitaminei D. Daca aceasta vitamina nu este prezenta in corpul copilului in cantitatea necesara, nivelul de fosfor si calciu din oase va scadea si va duce in cele din urma tocmai la rahitism. Care ar fi semnele ce dau de veste faptul ca un copil ar putea avea probleme legate de rahitism? Semnele apar in general dupa varsta de 4 luni iar in ceea ce priveste oasele, bineinteles ca o data cu cresterea fizica. Printre cele mai evidente semne putem enumera intarzierile de osificare, durerile la nivelul coloanei vertebrale, a picioarelor sau a bazinului, precum si unele deformari. Daca un copil are slabiciuni musculare, spasmofilie sau observam o scadere a tonusului, atunci, si in acesta cazuri, ar putea fi vorba de rahitism. Cum putem preveni aceasta boala? Medicul poate sa va recomande calciferol (vitamina D3)in cantitate de 1,2 picaturi pe zi, incepand de la 2 saptamani pana la varsta de 1 an. Dupa varsta de 1 an, picaturile de calciferol sunt recomandate in continuare, pana la varsta de 5 ani si mai ales in perioada de iarna, cand organismul micutului este mai sensibil si mai predispus la orice boala. Daca discutam despre copii nascuti prematur, trebuie sa fim constienti ca riscul de rahitism este putin mai mare si atunci cantitatea de calciferol indicata va fi de asemenea putin mai mare decat in mod normal. Atentie insa ca nu cumva sa depasiti cantitatea prescrisa de medic, deoarece nici prea multe picaturi de calciferol nu sunt indicate! Exista multi parinti care daca nu va imbunatatiri in ceea ce priveste aceasta boala maresc doza, uneori chiar fara sa consulte vreun medic. Dar aceasta initiativa poate sa fie foarte periculoasa pentru copil! Cu siguranta aveti nevoie de parerea unui specialist, deoarece e posibil ca aceste picaturi sa nu isi faca efectul din cauza unor suferinte legate de intestine sau rinichi. Ca si tratament in caz de rahitism medicii recomanda celebrele “bai” de soare. Daca anotimpul in care copilul tau este bebelus iti permite sa il scoti la soare, nu ezita sa faci acest lucru! Stim cu totii ca productia de vitamin D, este stimulate foarte tare de lumina soarelui. De asemenea, este foarte importanta alimentatia pe care i-o acordam micutului. Iata cateva alimentele ce contin vitamin D si sunt recomandate in caz de rahitism: sucuri de fructe, lapte si produse lactate integrale, nedegresate, galbenusul de ou, peste, cereal, produse imbogatite cu vitamin D.

Nu este usor sa fii parinte, cand te gandesti la cate riscuri este expus copilul tau. Tocmai din acest motiv, cred ca trebuie sa fim extrem de atenti si pe cat posibil, sa prevenim orice boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ten + sixteen =