Sa oferim ajutor unui copil balbait

Copilul dumneavoastra are un defect de vorbire? Aveti un copil balbait?

Probabil stiti cat este de neplacuta viata pentru un copil balbait, cand toti ceilalti rad de acest defect de vorbire si se ajunge chiar sa fie considerat un handicap. Pentru un copil balbait orice conversatie cu ceilalti din jur poate deveni foarte frustranta.

[ad]

Conform dictionarului explicativ balbaiala inseamna „Faptul de a (se) balbai; pronuntare neclara”, sau “care vorbeste greu”. Din punct de vedere medical un copil balbait sufera de o tulburare de vorbire de natura nevrotica (balbaiala sau logonevroza). Logopedul o defineste balbaiala prin repetarea acelorasi silabe (de exemplu prima silaba a primului cuvant din fraza sau a unui intreg cuvant dificil de pronuntat) si prin blocaje survenite in momentul in care copilul incepe sa vorbeasca. Insa ce trebuie sa stim este ca un copil balbait nu este mai putin inteligent decat ceilalti; balbaiala nu influenteaza inteligenta.

Ce tipuri de tratamente sunt disponibile pentru un copil balbait si cum putem acorda noi ajutor unui copil balbait?

In primul rand parintii ar trebui sa consulte mai multi specialisti pentru a identifica motivele. Este vorba despre medicul pediatru, psihologul si logopedul. Logopedul, in functie de varsta copilului va recomanda o serie de exercitii pe care copilul va trebui sa le faca zilnic. De exemplu va avea de despartit cuvinte in silabe, ca in clasa I, cu mana tinuta sub barbie astfel incat sa stopeze tendinta de a repeta silabele, sau va trebui sa pronunte cuvinte scurte din doua si patru litere, precum si exercitii de respiratie speciale unui copil balbait.

Acasa parintii vor repeta si indruma copilul sa faca exercitiile recomandate. Parintii trebuie sa stie ca nu este bine sa insiste asupra dificultatii de a vorbi, nu este bine sa i se faca reprosuri repetate, dar nici sa nu ignore total. Cand vorbiti cu un copil balbait este de preferat sa-l incurajati usor. Fiind cel mai bun exemplu pentru copil, parintii ar trebui sa vorbeasca rar si destins astfel incat copilul sa ii imite, ajutandu-l atunci cand se balbaie sau se blocheaza in pronuntarea cuvantului dandu-i cuvantul si adresandu-i calm o intrebare (nu mai multe). Nu repeziti un copil balbait atunci cand sunteti prinsi cu treaba, este de preferat sa i se explice ca veti discuta subiectul imediat ce ati terminat si astfel sa vorbiti calm, cat mai relaxat.

Ar fi bine sa destindeti relatiile dintre frati, fiind mai putin exigenti in privinta limbajului. Cu cat un copil balbait va fi mai relaxat cu atat va participa mai activ la terapia prin joc care ii va aduce rezultatele asteptate. Balbaiala se amplifica atunci cand copilului i se atrage atentia in mod repetat asupra deficientei de vorbire. Si cu cat este mai mare in varsta cu atat un copil balbait constientizeaza situatia fiind si mai jenat iar acest lucru il va face sa se balbaie si mai tare.

Un comentariu la „Sa oferim ajutor unui copil balbait

  1. Foarte bun acest articol, imi place in mod deosebit pentru ca incurajeaza parintii sa participe activ la remedierea defectului de vorbire si astfel terapia nu este urmatoa doar de copil ci si de parinte. Copilul va aprecia acest efort din partea parintelui.
    Indrumarile sunt bune de luat in calcul….recomand si eu altor mamici articolul.
    Multumesc….si spor la articole.
    PA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 3 =