Setea excesiva la copii – un semn de boala?

Setea excesiva la copii este un simptom comun de care multi parinti se plang, copiii cer apa in mod frecvent, indiferent ca este zi sau noapte, dar trebuie luat foarte in serios deoarece poare fi semnul unor boli deosebit de grave, de aceea asigurati-va ca, copilul nu este deshidratat, iar daca continua cu setea, adresati-va de urgenta medicului.

Cauzele de sete excesiva la copii

Diabetul zaharat

Una din bolile care poate fi semnalata prin setea excesiva la copii, este diabetul zaharat. Diabetul zaharat este caracterizat prin triada clasica de polifagie (foame excesiva),

[ad]

polidipsie (sete excesiva) si poliurie (urinare excesiva). Aceste simptome apar datorita excesului de glucoza din sange, in lipsa insulinei.

Diabetul de tip 1, cunoscut si sub numele de diabet zaharat insulino-dependent, este dat de faptul ca organismul nu produce suficienta insulina si asfel glucoza ajunge in sange, deoarece apare tot mai frecvent la copii se numeste si diabetul juvenil.

Diabetul insipid

Este o afectiune in care exista o deficienta de hormon anti-diuretic, responsabil pentru trimiterea de semnale la rinichi, impiedica trecerea unor cantitati prea mari de lichide in vezica urinara, in lipsa lui, rinichii nu mai pot concentra urina, si astfel apare urinarea frecventa si implicit setea excesiva la copii.

Urina eliminata este incolora, bolnavul poate elimina intre 5-20 de litri de lichide pe zi, setea excesiva la copii este frecventa, apare starea de oboseala, constipatie, uscaciunea gurii si a pielii, ameteli.

Deshidratarea

Este o alta afectiune in care apare setea excesiva la copii, organismul pierde lichide in cantitati mari, se instaleaza deshidratarea, una dintre cele mai frecvente cauze este infectia virala, ceea ce duce la febra mare, diaree, varsaturi, dar si infectia parazitara sau bacteriana, care duce la diaree.

Alte cauze pentru setea excesiva la copii

Setea excesiva la copii mai poate fi data de insuficienta cardiaca congestiva, aceasta inseamna o inima slaba care nu poate pompa suficient sange si oxigen in organism. Orice efort mai mare pentru copil, determina inima sa nu pompeze suficient sange si oxigen, iar lipsa de sange duce la setea excesiva la copii.

Daca cantitatea de lichide pe care le consuma copilul nu este proportionala cu cantitatea de lichide eliminate, poate fi rezultatul unor boli la nivelul rinichilor. Trebuie sa urmariti copilul, iar la cele mai mici simptome de urinare frecventa si de sete excesiva la copii, contactati medicul.

Acestea sunt principalele cauze in care apare setea excesiva la copii, iar tratarea acestui simptom are direct legatura cu tratarea bolii care sta in spatele lui, indiferent ca este vorba de diabet, sau de o simpla infectie virala, cu cat este identificata la timp, cu atat se trateaza mai usor, si astfel setea excesiva la copii va dispare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

7 − one =