Suzeta la bebelusi – pareri pro si contra

Suzeta la bebelusi este benefica, sau nu? De ce ar trebui sa ofer bebelusului o suzeta si de ce nu? Iata cateva intrebari pe care majoritatea parintilor si le pun.

Cert este ca unul dintre cele mai des intalnite obiecte pe care bebelusii le folosesc si le adora este suzeta. De fapt, bebelusii nu ar sti ca au nevoie de suzeta daca nu le-ar oferi-o parintii.

[ad]

Unii parinti sunt categoric de parere ca suzeta la bebelusi este benefica, si o dau bebelusului inca din primele zile de viata, in timp ce altii prefera nici sa nu auda de ea, nu o cumpara niciodata si nu o ofera deloc copilului.

Suzeta la bebelusi este un subiect demult discutat si controversat. Pana si specialistii au pareri pro si contra. In cele din urma parintele decide daca o da sau nu bebelusului.

Iata cateva sfaturi:

Daca alaptati bebelusul la san, ar fi bine sa nu va ganditi la suzeta cel putin in primele saptamani. Suptul unei suzete este foarte diferit de suptul sanului, indiferent din ce material ar fi confectionata suzeta sau ce forma ar avea. Acest lucru poate provoca bebelusului asa numita “confuzia suptului”, si poate avea probleme in a invata sa traga corect din san. Acest lucru va avea efecte negative asupra formarii mameloanelor prin supt si ar putea crea si probleme in alaptare pe viitor.

Unii copilasi nou nascuti iau foarte usor suzeta, se obisnuiesc repede cu ea si ca rezultat nu plang atat de mult atunci cand le este foame. Din acest considerent este recomandat ca maicile care alapteaza sa intarzie in a introduce suzeta la bebelusi cel putin pana cand bebelusul invata sa se hraneasca corect, dupa 4 – 5 saptamani de viata.

Daca este foarte des oferita suzeta la bebelusi, acest lucru poate cauza probleme ortodontice. Multi dentisti si ortodentisti sunt de parere ca excesul folosirii suzetei la bebelusi poate modifica in timp forma maxilarului si a palatului, ceea ce poate duce mai tarziu la alte probleme ortodontice.
Daca totusi oferiti suzeta la bebelusi, asigurati-va ca bebelusii nu o tin in gura o perioada foarte lunga din zi.

Exista totusi situatii in care suzeta la bebelusi este recomandata si face chiar bine. Unii pediatri recomanda suzeta inainte de culcare, deoarece studiile arata ca sindromul de moarte subita este mult diminuat la bebelusii care adorm cu suzeta.

Suzeta la bebelusi deasemenea poate fi de folos, si poate linisti bebelusul in situatii imposibile de ingrijire, de exemplu la un drum lung cu masina.

Ramane la latitudinea ta ca si parinte daca vei oferi suzeta la bebelusi sau nu. In cazul in care o faci, limiteaza timpul in care bebelusul e cu ea in gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 5 =