Telefoanele mobile si copii

copiiTraim intr-o lume in care legatura dintre copii si telefoanele mobile este parca tot mai importanta. Din pacate, in zilele noastre copii au pretentia de a avea telefon mobil inca de cand inteleg sensul acestui obiect.

Incercam sa imi amintesc cum era cand eram eu copil, cand nici macar parintii nostri nu avea telefoane mobile, deci cu atat mai putin noi. E adevarat ca astazi nu putem sa ne imaginam viata fara un telefon mobil, insa mai demult, oamenii chiar reuseau sa traiasca si sa se descurce fara ele. Copii isi doreau eventual jucarii, papusi, ceva masinute, dar nici decum obiecte care tineau de aceasta tehnologie a comunicarii. Ba mai mult, pe vremea mea, copii nu numai ca nu aveau telefoane mobile, dar circulau foarte mult si pe jos sau cu autobusul. Astazi numarul masinilor este aproape mai mare decat al oamenilor. Nu spun ca este un lucru negative. Din punct de vedere al comoditatii bineinteles ca este mult mai bine: parintii isi asteapta copii la scoala, ii pun in masina si repede ajung acasa. Da, inteleg acest lucru atunci cand copilul este in clasele mici sau locuieste intr-o zona in care mijloacele de transport in comun nu sunt foarte accesibile. Insa atunci cand vad adolescenti in toata regula care sunt adusi si dusi de catre parinti la scoala, incep sa imi pun niste semene de intrebare. O data si o data copii tot vor trebui sa se desprinda de ajutorul si prezenta parintilor si atunci ce vor face? Cum se vor descurca? Cum vor stii sa resolve unele probleme daca pana in acel moment, parintii au fost intotdeuna in spatele lor?

Incercati sa urmariti intr-o zi copii care ies de la scoala, copii de clasa intai si a doua, care butoneaza telefoanele sau chiar vorbesc la ele. Veti observa cu siguranta si o multime de copii care le scapa din mana si parca nu au nici o parere de rau, ca oricum, daca se strica, foarte repede vor primi altul nou. O parte din copii au telefoane mobile pentru ca parintilor le este frica sa nu cumva sa li se intample ceva in drum spre casa, sau la scoala. Dar iarasi revin cu intrebarea mea: cand eram noi copii si nici nu stiam de existent acestora, cum era? O parte dintre copii au telefoane mobile doar pentru a parea ei mai superiori fata de ceilalti, pentru a demonstra cat de cool sunt ei si bineinteles, parintii lor pentru ca le dau voie sa dobandeasca un telefon. Daca va ganditi numai la faptul ca daca aveti copii acestia trebuie sa fie smecheri, ganditi-va si la radiatiile pe care oamenii de stiinta au demonstrate ca sunt emise de telefoanele mobile. Daca exista copii care incep sa le foloseasca de la varste atat de fragede, cu atat vor fi mai predispusi sa se imbolnaveasca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

two × three =