Varicela la copii – cum o tratam?

Varicela la copii este o boala extrem de contagioasa, cauzata de un virus care apartine familiei herpes. Acest virus este cunoscut sub numele de virusul varicelo-zosterian si, de asemenea ca virusul herpes zoster.

Varicela la copii apare mai ales la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 2-8 ani si poate lua forma unor

[ad]

epidemii.

Cum se raspandeste varicela la copii?

Aceasta boala este de natura virala si se raspandeste cu repeziciune mai ales in colectivitati, este suficient ca un copil bolnav sa tuseasca sau sa stranute, virusul va fi raspandit in aer si va fi contactat de ceilalti copii sanatosi.

Cum se manifesta varicela la copii?

Varicela la copii se manifesta prin pierderea poftei de mancare, aparitia febrei in primele zile, dupa care apare o eruptie sub forma de umflaturi pe tot corpul, incepand cu pielea capului, fetei si trunchiului, apoi se raspandesc peste tot, inclusiv pe maini si picioare. Umflaturile se vor transforma in bubite pline cu lichid care produc o mancarime foarte mare. Aceste bubite se vor transforma in cruste si pe urma se vor usca, boala dureaza de obicei 7-10 zile.

Cum tratam varicela la copii?

Varicela la copii nu este o bola grava, apare la peste 90% dintre oameni, dar la copii pot aparea unele complicatii datorate scarpinatului. Pot aparea leziuni la nivelul pielii, sangerari, in aceste cazuri locul respectiv trebuie curatat, ca sa nu apara infectii bacteriene si sa nu ramana cicatrici.

Nu exista un tratament specific pentru varicela la copii, febra trebuie redusa cu paracetamol, iar pe bubite se aplica o lotiune calmanta, de regula pe baza de camfor.
In aceasta perioada copilul va fi tinut in casa, i se vor administra multe lichide, incercati sa-l ungeti cu lotiune ori de cate ori este nevoie pentru a-l ajuta sa scape de mancarime.

Varicela la copii poate fi prevenita printr-un vaccin, discutati cu medicul copilului, dar boala poate aparea, insa intr-o forma mai usoara.

Perioada de incubatie

Perioada de expunere la acest virus, pana la aparitia simptomelor este de regula 14-16 zile, dar poate fi pana la 21 de zile. Perioada contagioasa incepe aproximativ cu doua zile ininte de aparitia iritatiei si dureaza pana cand toate basicile sunt acoperite de crusta.

Varicela poate fi grava pentru femeile gravide, sugari, persoanele peste 15 ani, persoanele cu imunitate scazuta (bolnavi de SIDA, cancer) datorita complicatiilor, iar foarte rar pot aparea cazuri de deces mai ales la femeile gravide.

Sugarii femeilor care au avut varicela in primul trimestru de sarcina pot dezvolta varicela congenitala, se pot naste cu probleme la ochi sau cu membre subdezvoltate.

Daca aveti varicela nu calatoriti cu mijloace de transport in comun deoarece prin intermediul aerului conditionat se poate transmite la toti pasagerii.

Dupa ce varicela trece, virusul ramane in nervi si boala poate sa reapara sub forma de zona zoster care este o boala dureroasa, afecteaza nervii fetei si trunchiului, apar de asemenea eruptii cutanate.

3 comentarii la „Varicela la copii – cum o tratam?

  1. am o intrebare copilul meu a stat linga un copil care a facut varicela dar acela copil mai avea niste bibite uscate pe piciore poate sa ia si al meu copil va rog sami dati un raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × five =