Exista o multime de pareri pro si contra, atunci cand vine vorba despre jocurile pe calculator. Dintr-un anumit punct de vedere, acestea pot avea un rol educativ insa pe de alta parte, jocurile pe calculator pot crea o dependenta de care este foarte greu sa scapi mai tarziu.
In ziua de azi copiii au acces la diferite gadgeturi inca de cand s-au nascut. Deja de la varsta de 1 an, foarte multi parinti ii invata pe copii sa se uite la desene animate, pentru ca ei, sa poata sa isi termine treburile prin casa. Care este parerea specialistitlor in ceea ce priveste jocurile pe calculator si interactiunea copiilor cu acestea? Ei spun ca pana la varsta de 5 ani, copilul nu ar trebui sa intre in contact cu nici un fel de joc pe calculator. Exista copii descurcareti care se descurca si mai repede cu mouse-ul si se distreaza la calculator, chiar daca nu intr-un mod foarte organizat. Cred ca este foarte important sa discutam si despre timpul pe care il petrece copilul pe zi, in fata monitorului, accesand jocurile pe calculator. In momentul in care ii dai deja voie sa se joace in acest mod, trebuie sa stabilesti un program pentru aceasta activitate. Este bine de stiut ca de exemplu, pentru copii prescolari, specialistii recomanda un timp de 15 minute pentru a accesa calculatorul. Poate ca ni se pare exagerat de putin, insa in aceasta perioada ochii copiilor obosesc foarte repede atunci cand se concentreaza pe diverse imagini. Este responsabilitatea noastra sa ii ferim de diverse afectiuni de care, la aceasta varsta, bineinteles ca ei nu sunt constienti si cu siguranta nici un copil prescolar nu va spune ca il dor ochii, atunci cand este pasionat de jocurile pe calculator. Care sunt efectele pozitive pe care jocurile pe calculator le pot avea asupra copiilor, atunci cand nu se exagereaza cu aceasta activitate? In primul rand, jocurile pe calculator, jocurile educationale, le stimuleaza gandirea. Daca jocurile sunt bine alese, acestea ii ajuta pe copii sa gaseasca rapid solutii la diverse probleme aparute, sa reactioneze rapid, sa faca exercitii de memorie. In acelasi timp, jocurile pe calculator ii ajuta sa isi perfectioneze insemanarea sau perspicacitatea pe care o au. De multe ori, jocurile pe calculator ii ajuta pe copii sa se linisteasca, sa se relaxeze, sa se destinda. Atentie insa la ce fel de jocuri le oferim copiilor si la timpul pe care acestia il petrec in fata calculatorului.
Daca nu tinem cont de aceste aspecte si lasam copii sa se joace atat cat vor ei, sa nu ne miram mai tarziu cand acestia vor fi pur si simplu dependenti de calculator, cand nu vor dori sa socializeze cu cei din jur, cand nu vor dori sa comunice. Jocurile pe calculator pot fi foarte folositoare, daca stabilim, cum spuneam si mai devreme niste reguli, pe care bineinteles, sa le respectam de fiecare data.