Dezvoltarea copiluluiJucarii pentru copii

Jocul imaginativ pentru copii

Cand discutam despre jocul imaginativ la copii, nimeni nu trebuie sa se sperie. Daca iti auzi copilul vorbind singur, sau prefacandu-se ca joaca rolul a diverse personaje, acesta este motiv de bucurie. Este foarte important pentru dezvoltarea copilului ca in viata lui sa existe jocul imaginativ.  Pe langa faptul c ail ajuta sa inteleaga in mare parte lumea in care el traieste, jocul imaginativ il ajuta si sa descopere solutii la diverse probleme. Un copil care practica aceasta activitate, va deveni cu siguranta un adult descurcaret. Asadar, daca descoperiti ca printre activitatile preferate ale copilului vostru se numara si jocul imaginativ, trebuie sa-l incurajati, ba chiar sa va jucati cu el. Stim cu totii, si am mai discutat despre acest subiect, ca jocul este modalitatea cea mai usoara pentru copii, de a invata lucruri noi si folositoare. Poate ca mai mult decat orice alt joc, jocul imaginativ indeplineste cele mai multe calitati. Care sunt acestea?

In primul rand, aceste tipuri de joc dezvolta cu siguranta creativitatea. Daca un parinte are un rol important in viata copiilor, acesta este de a stimula prin orice mijloace imaginatia copilului. Doar asa, copilul va reusi, atunci cand va creste mare, sa gaseasca nu doar o solutie, ci mai multe, atunci cand se va confrunta cu o problema. De asemenea, aceste tipuri de jocuri au capacitatea de a invata copilul sa se adapteze diferitelor situatii. Avand in vedere ca in fiecare zi isi imagineaza alte cazuri, copilul va invata cate putin despre fiecare, si va reusi sa se adapteze, atunci cand va fi cazul in viata reala, la orice fenomen. La ce mai foloseste jocul imaginativ? Acesta ajuta copii in exersarea rolurilor sociale. Chiar daca ignoram aceste detalii cand micutii nostri sunt doar niste copii, ei au nevoie de toate aceste situatii. Chiar daca prin joc, acestia pot invata ce inseamna societate, cum trebuie sa se comporte in societate si ce relatii trebuie sa aiba, atunci cand este in societate. In jocul imaginativ, este de asemenea foarte important faptul ca deciziile apartin copiilor. Daca deciziile pe care ei le iau nu sunt cele mai bune, si ei vor intelege acest lucru, atunci cand in viata reala se vor confrunta cu probleme asemanatoare, isi vor aduce aminte de experienta castigata prin joc.  De multe ori ne distram, atunci cand ii auzim pe copii ca vorbesc singuri; ba chiar sunt parinti care isi fac griji pentru copii lor, crezand ca ceva nu este in regula. Insa jocul imaginativ are tocmai rolul de a ii ajuta pe acestia sa-si dezvolte capacitatea de comunicare si abilitatile lingvistice. Nu va faceti griji, ci bucurati-va, daca aveti copii care nascocesc tot felul de situatii si se pun in pielea mai multor personaje: aveti un copil plin de creativitate si imaginatie! Iar daca ii veti incuraja, veti ajuta la dezvoltarea increderii in sine a copilului.

Este o experienta interesanta sa descoperi cum un copil poate sa-si creeze atatea scenarii si personaje pe care sa le interpreteze, jocul imaginativ fiind pana la urma unul dintre jocurile cele mai indragite de copii!

 

 

3 comentarii la “Jocul imaginativ pentru copii

  1. Fetita mea se temea foarte mult cand trebuia sa mergem la medic, insa ii explicam mereu ca nu are de ce sa ii fie frica. Intr-o zi am vazut cum se juca singura cu papusa ei, care trebuia dus la doctor. Ea in acelasi timp fiind mama si doctorita si incuraja papusa ca nu trebuie sa ii fie frica ca doar se va vindeca. Dupa acesta venea cu drag la medic, intelegand ca nu trebuie sa se teme de nimic. Jocul imaginativ o ajuta in foarte multe cazuri.

  2. eu nu am avut niciodata prieteni imaginari dar am jucat si eu tot felul de jocuri! e foarte important pentru copii sa se joace, si sunt de parere a e din vina parintilor ca in ziua de azi copii nu se mai joaca la fel ca inainte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + fifteen =