Amniocenteza nu este obligatorie dar este recomandata femeilor care sunt insarcinate si au peste 38 de ani.
A fi insarcinata la 40 de ani poate uneori sa fie dificil. Nu atat de mult pentru mama cat pentru fatul care se dezvolta in interiorul ei. Varsta inaintata a mamei poate reprezenta un pericol pentru copilas. Cel mai grav dintre lucrurile care s-ar putea
intampla este afectiunea datorata trisomiei cromozomului 21 si este cunoscuta si sub numele de sindromul Down, dar si alte anomalii cromozomiale.
Prin amniocenteza se preveleaza lichid amniotic pentru a fi analizat in asa fel incat se poate determina structura cromozomiala. Cea mai potrivita perioada pentru efectuarea amniocentezei este intre a 14 a si a a 16 a saptamana de sarcina.
In urma amniocentezi se poate determina daca bebelusul sufera vreo boala generata de anomalii cromozomiale. Unele femei doresc intreruperea sarcinii in cazul in care se constata ca bebelusul lor sufera de astfel de boli, insa altele, chiar daca stiu cu siguranta ca vor avea un copil “mongoloid” incredinteaza soarta lui in mana lui Dumnezeu si continua sa il accepte indiferent cum va fi.
Amniocenteza se efectueaza doar in centre specializate deoarece prin aceasta operatiune exista si un risc de 0.5% de avort spontan. De aceea aparatura moderna si experienta obstreticianului sunt obligatorii.
Cand se practica amniocenteza?
– in cazul gravidelor peste 38 de ani pentru depistarea anomaliilor cromozomiale
– pentru diagnosticarea anumitor boli ereditare legate de sex
– la femeile care au avut mai multe avorturi spontane
– daca femeia mai are un copil care sufera de boli de origine cromozomiala
Cum se face amniocenteza?
– se efectueaza intai o ecografie a fatului pentru a se stabili pozitia lui
– femeia gravida sta intinsa pe spate
– prin abdomenul femeii se introduce un ac lung pana in cavitatea lichidului amniotic de unde medicul extracte aproximativ 10 ml lichid amniotic. De regula acesta interventie dureaza mai putin de 30 de secunde.
Dupa efectuarea amniocentezei femeile cu Rh negativ vor fi imunizate cu imunoglobuline anti-D. S-ar putea sa resimtiti anumite dureri in urmatoarele 48 de ore, daca ele persista adresati-va medicului.
Celulele copilului aflate in lichidul amniotic se vor pune intr-un mediu de cultura in care se adauga o anumita substanta pentru blocarea celulelor intr-un anumit stadiu al diviziunii lor. Apoi aceste celule sunt analizate microscopic de unde reiese clar daca fatul va avea vreo anomalie cromozomiala.
De regula dureaza aproximativ 2 saptamani dupa amniocenteza pana la primirea rezultatelor.
Amniocenteza este o metoda non-invaziva si cu ajutorul ei se pot determina:
– sindromul Down (sau trisomia 21)
– sindromul Turner
– boli genetice
– anomalii de tub neural (anencefalia, spina bifida)
Chiar daca medicii va recomanda, decizia de a face sau nu amniocenteza va apartine.