Ce este toxemia gravidica?

Toxemia gravidica este o boala care are legatura directa cu sarcina. Ea este specifica femeilor tinere sau care asteapta primul copil, dar ea poate aparea si la al doilea copil sau la sarcina unei femei peste 30 de ani.

Cum se manifesta toxemia gravidica?

[ad]

Toxemia gravidica se manifesta in primul rand prin edeme, adica prin umflaturi ale picioarelor, ale mainilor, in general ale extremitatilor. Deasemenea in toxemia gravidica femeia insarcinata ia excesiv in greutate, tensiunea arteriala creste. La un examen de urina se poate observa usor toxemia gravidica daca in urina exista o crestere a albuminei.

Simptomele specifice toxemiei gravidice se datoreaza functionarii incorecte a rinichilor.

Cand apar simptomele in boala toxemia gravidica?

Simptomele apar de obicei in ultimul trimestru de sarcina si de cele mai multe ori chiar la sfarsitul sarcinii. De aceea trebuie sa fiti foarte atenta in ultimul trimestru de sarcina la orice semnal care ar putea indica aparitia bolii.

Cum se trateaza toxemia gravidica?

Dupa ce medicul confirma diagnosticul bolii toxemie gravidica, recomandarea lui va fi repaus absolut la pat. Deasemenea medicul va va prescrie un regim fara sare. Faceti intocmai cum va spune, protejati-va si in felul acesta protejati si copilul din burtica.

Ce se poate intampla daca nu este tratata la timp toxemia gravidica?

Daca nu este tratata la timp, toxemia gravidica poate produce o alta boala si mai grava, numita eclampsia. Eclampsia se manifesta prin dureri de cap, senzatii vizuale ciudate (puncte negre miscatoare). Eclampsia este un edem al creierului. Prezentati-va de urgenta la medic daca aveti astfel de simptome pentru ca ea poate produce coma. Din fericire datorita asistentei din zilele noastre, cazurile de eclampsie sunt foarte rare.

Ce efecte are asupra fatului toxemia gravidica?

Toxemia gravidica nu afecteaza fatul, insa netratata poate genera bebelusului o subdezvoltare care difera de la un copil la altul. De exemplu un copil a carui mama a avut toxemie gravidica si nu a fost tratata ar putea se se nasca la termen cu o greutate sub 2.5 kg. Acest lucru nu este atat de grav, dar exista si cazuri speciale in care copilul ar putea avea sub 1.5 kg.

Atunci cand esti insarcinata trebuie sa ai mare grija ce mananci, cat mananci, cum te misti si cat? Nu neglijati orice semnal care ar putea indica toxemia gravidica. Mai bine sa preveniti decat sa tratati. Efectuati teste de urina in primele luni de sarcina o data pe luna, apoi in al doilea si al treilea trimestru de sarcina o data la doua saptamani, iar in ultima luna o data pe saptamana. Trebuie verificata in acest fel absenta albuminei si a zaharului din urina. Iar daca acestea sunt prezente in urina, medicul va va recomanda un examen de sange si va va prescrie tratamentul corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

six + two =