Hipertensiune in timpul sarcinii

Se stie ca in timpul sarcinii, la controalele de rutina medicul verifica si tensiunea arteriala, deoarece sunt persoane care fac hipertensiune in timpul sarcinii.

Daca in perioada sarcinii tensiunea arteriala nu ramane normala atunci medicul trebuie sa supravegheze indeaproape sarcina, si in cazuri grave sa prescrie tratament pentru a tine sub control tensiunea.

[ad]

Ce se intampla cand ai hipertensiune in timpul sarcinii?

– in hipertensiune in timpul sarcinii sangele loveste arterele cu o forta mult mai mare decat in mod normal.
– daca o femeie nu a avut hipertensiune inainte de sarcina, tensiunea arteriala ridicata in sarcina se numeste hipertensiune indusa de sarcina. Hipertensiunea indusa de sarcina nu este periculoasa totusi ea trebuie monitorizata, pentru ca ar putea provoca o boala grava preeclampsia. (In preeclampsie tensiunea arteriala este mare si se constata prezenta proteinelor in urina).
– Daca, in hipertensiune in timpul sarcinii, tensiunea distolica depaseste 100mmHG, atunci ea este periculoasa atat pentru mama cat si pentru fat. Hipertensiunea arteriala medie este atunci cand valorile tensionale sunt peste 140/90 mmHG, iar in hipertensiune arteriala severa valorile sunt peste 160/110mmHG. Hipertensiunea poate afecta fatul pentru ca reduce fluxul de sange catre placenta.
– Hipertensiune in timpul sarcinii poate sa apara brusc sau poate sa creasca gradual pe masura ce sarcina avanseaza. De aceea monitorizarea pe timpul sarcinii este foarte importanta, deoarece tratarea precoce a hipertensiunii poate elimina riscul de aparitia al preeclampsiei.
– Femeile care au avut hipertensiune arteriala si inainte de sarcina se incadreaza intr-un risc crescut de a face preeclampsie in timpul sarcinii.

Care sunt cauzele care provoaca hipertensiune in timpul sarcinii?

Cauzele de aparitie a preeclampsiei si hipertensiunii in timpul sarcinii inca nu sunt pe deplin intelese. Insa exista unele pareri:

– mostenirea genetica – daca in familie au mai fost persoane care au avut hipertensiune arteriala exista o oarecare probabilitate ca mostenitorii sa dezvolte aceasta afectiune.
– Orice boala care poate duce la afectarea vaselor sanguine, cum ar fi bolile renale, diabet.
– Reactie imuna anormala in timpul sarcinii (in special la femeile care sunt la prima sarcina).

Ce tratament exista pentru hipertensiune in timpul sarcinii?

– in primul rand monitorizarea atenta si perioadica de catre medic (fie el medicul de familie sau medicul ginecolog).
– Daca tensiunea in timpul sarcinii este de peste 140/100mmHG se impune tratament antihipertensiv.
– Exercitii fizice usoare – de exemplu mersul pe jos pot fi de un real folos in hipertensiune medie
– Dieta echilibrata. Regim sarac in sare, lichide multe (cel putin 8 pahare de apa pe zi), evita bauturile acidulate, cafea si alcoolul sunt cateva lucruri marunte pe care le poti face usor cadn ai hipertensiune in timpul sarcinii.

Daca aveti hipertensiune in timpul sarcinii nu neglijati indicatiile prezentate mai sus. Adresati-va medicului dumneavoastra si faceti tot ce va spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

eighteen − 13 =