Inceputul travaliului – ce trebuie sa stiti despre el

Care ar fi cauzele care provoaca nasterea si implicit inceputul travaliului?

Exista cativa factori care declanseaza travaliul insa nu se stie cu siguranta care dintre acesti factori declanseaza atat de brusc contractiile regulate.

Uterul este un muschi alcatuit din fibre de diferite tipuri care atunci cand se contracta determina largirea colului uterin. Fibrele pe care le contine uterul sunt atat circulare cat si longitudinale. Asa cum am spus, contractarea fibrelor longitudinale determina deschiderea colului iar contractarea simultana a fibrelor longitudinale si circulare determina coborarea copilului in partea de jos a uterului pentru a fi expulzat.

[ad]

Factorii care au un rol in declansarea travaliului sunt:

Factori hormonali:

–         in organismul mamei pana in momentul declansarii travaliului nivelul progesteronului este foarte crescut. Prin secretia unui hormon hipofizar al fatului, scade brusc nivelul progesteronului. Scaderea brusca a nivelului progesteronului in corpul mamei declanseaza secretia unui alt hormon: ocitocina care mai departe declanseaza contractiile uterului. Ocitocina poate fi administrata de medici mamelor care nu au contractii suficient de puternice.

Factori mecanici:

–         prostaglandinele sunt secretate de distensia uterului la un anumit moment

–         din cauza contractiilor uterine, capul copilului apasa pe col. Deasemenea, un examen medical la sfarsit de sarcina poate declansa nasterea in urmatoarele 24 de ore.

Ce se intampla in timpul travaliului?

Cu fiecare contractie colul este atras in sus de catre uter. Colul se scurteaza incet, incet pana cand dispare complet, cufundandu-se cu restul uterului. Momentul in care colul ajunge in acest stadiu declanseaza dilatarea.

In timpul travaliului colul se dilata putin cate putin pana ajunge la o deschizatura de 10 cm in diametru. Daca dilatarea nu este completa copilul nu va putea iesi din uter.

In timpul travaliului din cauza presiunii exercitate de capul copilului mamica simte nevoia sa impinga, insa daca dilatarea nu este completa acest lucru nu are nici un efect pozitiv, de aceea este bine sa urmati sfatul moaselor si al medicului in perioada travaliului si sa nu impingeti pana cand va spun ei.

In timpul travaliului, contractiile uterine ajuta copilul sa se roteasca putin cate putin si sa coboare orientandu-l spre cea mai buna pozitie de iesire. Contractiile uterine vor impinge fatul afara in momentul expulziei.

La scurt timp dupa expulzia copilului contractiile se opresc dar reincep, de data aceasta mai putin dureroase pentru a ajuta placenta sa fie eliminata. Contractiile care insotesc eliminarea placentei nu dureaza mult.

Pe intreaga perioada a travaliului este bine sa va amintiti tehnicile de respiratie invatate la cursurile prenatale. Daca veti fi foarte incordata si infricata nu veti face altceva decat sa resimtiti toata durerea intr-un mod mai puternic, dar daca veti incerca sa va linistiti, luand cu curaj fiecare contractie asa cum vine veti trece mai usor peste acest moment.

 

 

 

 

2 comentarii la „Inceputul travaliului – ce trebuie sa stiti despre el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

sixteen − two =